Cursul de schimb, la 3,55 lei/euro spre finalul anului

Data publicarii: 04-03-2008 | Finante-Banci

Analistii spun ca moneda nationala s-ar putea aprecia pana la acest nivel daca BNR majoreaza dobanda-cheie la 10%, noteaza Adevarul. In sedinta de tranzactionare de ieri, evolutia cursului de schimb a fost marcata de o noua depreciere a monedei nationale. Analistii spun ca slabirea leului este cauzata de conjunctura internationala, nefavorabila nu doar pentru tara noastra, ci pentru toate economiile emergente din Europa Centrala si de Est.

Spre finalul anului, odata cu imbunatatirea asteptata a perspectivelor interne si externe, este anticipata o scadere a cursului de schimb.

Leul continua sa piarda teren in fata monedei europene. Cursul de referinta afisat pentru astazi de Banca Nationala a Romaniei reflecta o noua depreciere a monedei nationale, a patra sedinta de tranzactionare consecutiv. Astfel, paritatea oficiala euro/leu a ajuns, in sedinta de tranzactionre de ieri, la 3,7617 lei/euro, in crestere cu aproape 1%.

Dam leul pentru aur

Analistii spun ca evolutia a fost cauzata, in principal, de mentinerea sentimentului nefavorabil in regiune, ca urmare a lipsei de incredere a investitorilor straini in monedele din zona Europei Centrale si de Est. "Totul are legatura cu criza creditelor ipotecare din Statele Unite. Daca apetitul de risc al investitorilor pentru piata americana a scazut, e normal ca pietele mai putin mature, la fel ca si piata romaneasca, sa fie afectate", explica Aurelian Mihailescu, dealer-sef la Raiffeisen Bank.

La randul sau, Catalina Constantinescu, analist la ABN Amro, atrage atentia asupra faptului ca piata se confrunta cu o aversiune sporita la risc inca de vinerea trecuta, cand Bursele din Statele Unite au inchis in pierdere.

Analistii spun ca, date fiind conditiile actuale ale economiei mondiale, investitorii fug de risc, orientandu-se, spre monede de refugiu si active mai sigure. Astfel, interesul mai mare pentru monede ca francul elvetian sau aur au condus la aprecierea rapida a acestora atat pe pietele interne, cat si cele internationale.

Calculele arata ca fata de inceputul saptamanii trecute, francul elvetian a castigat 5% in fata leului, in timp ce pretul aurului a crescut cu 3,6%. In opinia lui Aurelian Mihailescu, pericolul deprecierii leului se va mentine in continuare. In plus, leul a evoluat in ton cu celelalte monede din zona Europei Centrale si de Est. "In prezent, moneda nationala nu este interesanta pentru investitori", completeaza Constantinescu.

Ce riscuri planeaza asupra leului

Potrivit unui studiu realizat de Citigroup, deprecierea leului, inceputa in a doua jumatate a lui 2007, a fost provocata de cresterea aversiunii fata de risc, in absenta unui raspuns puternic din partea politicii fiscale. In consecinta, investitorii au devenit mai precauti, mai ales dupa ce agentia de rating Standard&Poors a scazut perspectiva de rating pentru tara noastra.

Reprezentantii Citigroup sustin ca spre finalul anului cursul de schimb ar putea ajunge la 3,55 lei/euro daca Banca Nationala hotaraste sa majoreze dobanda de politica monetara la 10%. Raportul subliniaza existenta unor riscuri considerabile la adresa cursului de schimb, mai ales din cauza nivelului ridicat al deficitului de cont curent si a incertitudinilor cauzate de turbulentele de pe pietele internationale.

Pentru ca moneda nationala sa-si revina, derapajele fiscale majore trebuie evitate, iar deficitul bugetar trebuie sa coboare sub 2,7% din PIB. In plus, profunzimea relativ redusa a pietei valutare romanesti a transformat leul intr-o tinta usoara pentru speculatori. Totusi, reprezentantii Citigroup mentioneaza faptul ca problemele specifice ale economiei romanesti au jucat rolul principal in procesul de depreciere a leului si ca restul factorilor au avut o importanta secundara.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: