UE vrea sa impuna legi mai dure cu privire la fiscalitate
Data publicarii: 05-03-2008 | Finante-BanciTarile din Uniunea Europeana, aflate sub presiuni venite din partea Germaniei, s-au orientat catre o inasprire a regulilor in vigoare pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale, in contextul recentului scandal de frauda din principatul Liechtenstein, arata AFP.
"Cred ca este posibil sa facem progrese si inca unele substantiale", a declarat ministrul sloven de finante Andrej Bajuk, tara aflata acum la presedintia UE, la sosirea sa la o reuniune a ministrilor europeni de finante, dedicata acestui subiect, care a avut loc la Bruxelles.
Ministrii vor sa profite de o interventie a comisarului european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, pe tema cooperarii cu paradisurile fiscale asiatice (Singapore, Hong Kong, Macao) pentru a discuta metodele de ameliorare a unei directive date in 2005 referitoare la taxele economice din Europa.
"Comisia ar trebui sa prevada o propunere referitoare la extinderea aspectelor care intra sub incidenta directivei economice mai rapid decat era prevazut", a declarat ministrul german de finante, Peer Steinbruck.
Comisia s-a declarat luni pregatita sa reexamineze mai repede decat era stabilit aceasta legislatie din 2005 impotriva evaziunii fiscale, astazi considerata insuficienta.
Adoptata dupa 14 ani de discutii aprinse, textul directivei din 2005 intampina dificultati in aplicare si ar putea fi revizuit. Acest text prevede schimbul de informatii intre state cu privire la castigurile din economii ale cetatenilor straini.
Dar tarile din Uniunea Europeana ce practica secretul bancar (Belgia, Luxemburg, Austria), asa cum o fac si paradisurile fiscale europene din afara Uniunii Europene (Elvetia, San-Marino, Monaco, Andorra, Liectenstein, teritorii dependente si asociate) au obtinut dreptul de a nu participa la acest acord.
Aceste state se multumesc sa impoziteze la sursa castigurile obtinute din economiile plasate pe teritoriul lor si sa dea 75% din bani tarilor de origine, dar fara ca sumele despre care este vorba sa poata fi controlate.
Prin urmare, aceasta directiva este lacunara cat timp ea nu ia in considerare toate produsele economice, excluzand mai ales dividendele actiunilor si se limiteaza la plasamentele persoanelor fizice (si nu cele ale fundatiilor sau ale societatilor).
Trei propuneri ar trebui facute marti de Germania, care vor furniza tot atatea piste de gandire in vederea revizuirii directivei: o crestere a dividendelor si a castigurilor financiare, altele decat veniturile din economii, includerea societatilor si a fundatiilor care intra sub incidenta directivei si obligarea paradisurilor fiscale sa divulge identitatea celor care detin conturi bancare acolo.
Ministrul francez Christine Lagarde a estimat ca o asemenea evolutie este de dorit, in timp ce ministrul belgian Didier Reynders a apreciat la randul lui ca trebuie acoperit intregul ansamblu al economiilor.
Ministrul de finante din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, tara care a fost reticenta cu privire la adoptarea directivei din 2005, s-a aratat mult mai prudenta in legatura cu activismul german. "Trebuie sa examinam daca reglementarea europeana in materie de fiscalitate a economiilor functioneaza corect sau nu", a spus Juncker.
"Dar", a adaugat Junker la adresa Liechtensteinului, "aceasta nu poate fi natura pietelor financiare europene, de a se imbogati pe seama vecinilor sai."
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI