UE vrea sa impuna legi mai dure cu privire la fiscalitate
Data publicarii: 05-03-2008 | Finante-BanciTarile din Uniunea Europeana, aflate sub presiuni venite din partea Germaniei, s-au orientat catre o inasprire a regulilor in vigoare pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale, in contextul recentului scandal de frauda din principatul Liechtenstein, arata AFP.
"Cred ca este posibil sa facem progrese si inca unele substantiale", a declarat ministrul sloven de finante Andrej Bajuk, tara aflata acum la presedintia UE, la sosirea sa la o reuniune a ministrilor europeni de finante, dedicata acestui subiect, care a avut loc la Bruxelles.
Ministrii vor sa profite de o interventie a comisarului european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, pe tema cooperarii cu paradisurile fiscale asiatice (Singapore, Hong Kong, Macao) pentru a discuta metodele de ameliorare a unei directive date in 2005 referitoare la taxele economice din Europa.
"Comisia ar trebui sa prevada o propunere referitoare la extinderea aspectelor care intra sub incidenta directivei economice mai rapid decat era prevazut", a declarat ministrul german de finante, Peer Steinbruck.
Comisia s-a declarat luni pregatita sa reexamineze mai repede decat era stabilit aceasta legislatie din 2005 impotriva evaziunii fiscale, astazi considerata insuficienta.
Adoptata dupa 14 ani de discutii aprinse, textul directivei din 2005 intampina dificultati in aplicare si ar putea fi revizuit. Acest text prevede schimbul de informatii intre state cu privire la castigurile din economii ale cetatenilor straini.
Dar tarile din Uniunea Europeana ce practica secretul bancar (Belgia, Luxemburg, Austria), asa cum o fac si paradisurile fiscale europene din afara Uniunii Europene (Elvetia, San-Marino, Monaco, Andorra, Liectenstein, teritorii dependente si asociate) au obtinut dreptul de a nu participa la acest acord.
Aceste state se multumesc sa impoziteze la sursa castigurile obtinute din economiile plasate pe teritoriul lor si sa dea 75% din bani tarilor de origine, dar fara ca sumele despre care este vorba sa poata fi controlate.
Prin urmare, aceasta directiva este lacunara cat timp ea nu ia in considerare toate produsele economice, excluzand mai ales dividendele actiunilor si se limiteaza la plasamentele persoanelor fizice (si nu cele ale fundatiilor sau ale societatilor).
Trei propuneri ar trebui facute marti de Germania, care vor furniza tot atatea piste de gandire in vederea revizuirii directivei: o crestere a dividendelor si a castigurilor financiare, altele decat veniturile din economii, includerea societatilor si a fundatiilor care intra sub incidenta directivei si obligarea paradisurilor fiscale sa divulge identitatea celor care detin conturi bancare acolo.
Ministrul francez Christine Lagarde a estimat ca o asemenea evolutie este de dorit, in timp ce ministrul belgian Didier Reynders a apreciat la randul lui ca trebuie acoperit intregul ansamblu al economiilor.
Ministrul de finante din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, tara care a fost reticenta cu privire la adoptarea directivei din 2005, s-a aratat mult mai prudenta in legatura cu activismul german. "Trebuie sa examinam daca reglementarea europeana in materie de fiscalitate a economiilor functioneaza corect sau nu", a spus Juncker.
"Dar", a adaugat Junker la adresa Liechtensteinului, "aceasta nu poate fi natura pietelor financiare europene, de a se imbogati pe seama vecinilor sai."
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Birourile viitorului: colaborare, energie și atragerea talentelor, cu un grad de ocupare ideal intre 50% și 85%
- Schneider Electric a încheiat primul trimestru cu realizări importante în materie de sustenabilitate
- Leul se prăbușește pentru a treia zi consecutiv: Euro atinge un nou maxim istoric de 5.1222 lei.
- Opinie Deloitte: Reglementarile se schimba, provocarile de business raman. Sustenabilitatea, dincolo de obligatiile de raportare, ca solutie de crestere pe termen lung
- Sales Partner, startup de digitalizare a operațiunilor dealerilor auto, vizează o finanțare de un milion de euro pentru extindere în Europa și dezvoltarea tehnologiei
- Studiu EY: Creșterea cererii de energie din partea companiilor creează noi provocări, dar și o mare oportunitate pentru furnizori
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini