Cat castiga Isarescu
Data publicarii: 10-03-2008 | Finante-BanciMugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), castiga de patru ori mai putin decat omologul sau de la sefia Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, noteaza Business Standard.
Presedintele BCE a obtinut in 2007 un salariu de baza de 345.252 de euro, dupa cum rezulta din raportul financiar al institutiei de la Frankfurt, citat de Bloomberg. La randul sau, Mugur Isarescu a avut in 2007 un salariu de circa 90.000 de euro, potrivit declaratiei sale de avere.
Salariul guvernatorului BNR se apropie mai mult de cel al lui Ben Bernanke, guvernatorul Fed, sistemul american de banci centrale, care a castigat anul trecut 130.000 de euro. Totusi, dintre toti acestia, cel mai bine plasat este Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei.
King a obtinut anul trecut un salariu in jur de 380.000 de euro. Salariul lui Isarescu este depasit si de cel al omologilor sai din regiune. Andras Simor, guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, care a avut in 2007 o retributie de aproximativ 350.000 de euro anual.
In ceea ce priveste cresterile salariale de la un an la altul, Trichet pare sa fi ramas fidel politicii sale de temperare a retributiilor publice. Astfel, fata de anul 2006, castigul salarial al oficialului BCE s-a majorat doar cu doua procente. Mai exact, in 2006, el a castigat 338.472 de euro.
"Trichet e un exemplu. Nu te astepti ca el sa vrea o crestere mai mare a salariului, in conditiile in care vrea sa arate ca lupta serios impotriva inflatiei", a declarat Kenneth Broux, economist la Llyods TSB Group Plc din Londra.
Revenind la Isarescu, salariul sau lunar este de aproximativ 7.000 de euro. Calculat la cursul de schimb din ultima luna a anului trecut (media cursului leu/euro in decembrie 2007 a fost de 3,52), guvernatorul BNR a obtinut 297.722 de lei pe an. Ce-i drept, la acestea se adauga veniturile de la Academia Romana si de la Academia de Studii Economice, in valoare de peste 17.000 de lei pe an, dar de la BNR a obtinut in 2007 un salariu de circa 300.000 de lei. Circa 25.000 de lei sau 7.000 de euro pe luna.
Ramanand in regiune, salariul lui Andras Simor, guvernatorul Bancii Nationale din Ungaria, este si cel mai mare salariu din sectorul public al statului vecin. Simor a castigat anul trecut aproape dublu fata de Laszlo Solyom, presedintele Ungariei. Salariul lunar al presedintelui tarii a fost de 16.000 de euro, iar calculat anual - de 192.000 de euro. Pe locul trei in Ungaria, in topul celor mai mari salarii din sectorul public, se afla Zoltan Nagy, directorul Oficiului Concurentei. Nagy a castigat doar 10.000 de euro pe luna in 2007.
Primul-ministru al Ungariei nici nu este in primii zece, avand o retributie lunara de doar 6.200 de euro, mai mica chiar si decat cea a purtatorului de cuvant al parlamentului de la Budapesta. Acesta din urma are un salariu lunar cu 400 de euro mai mult decat premierul Ungariei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online