Ce dividende vor acorda SIF-urile in acest an

Data publicarii: 10-03-2008 | Finante-Banci

Doua dintre cele cinci Societati de Investitii Financiare au anuntat ca anul acesta ar putea acorda actiuni gratuite drept dividende, iar celelalte - bani, noteaza Cotidianul. Valoarea dividendului la SIF-uri pentru anul financiar 2007 se situeaza la nivelul anilor trecuti, adica in medie 3% din valoarea din piata a actiunii. "Dividendul acordat de SIF-uri este unul multumitor. Adica aceste companii au profit si acorda si ceva din acest profit investitorilor. Dar rezultatele ar putea fi si mai bune", spune Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

Potrivit unui raport al SSIF Ieba Trust, doua Societati de Investitii financiare (SIF), mai precis SIF Banat-Crisana si SIF Moldova, au anuntat ca doresc majorarea capitalului social, adica profitul sa nu fie acordat actionarilor sub forma de dividende. Astfel, SIF Banat-Crisana propune actionarilor ca 67,92 milioane de lei din profitul de 122,81 milioane de lei sa fie reinvestiti, iar restul sumei sa fie utilizata pentru majorarea capitalul social. In cazul in care actionarii companiei nu vor fi de acord cu capitalizarea profitului aferent anului 2007, suma de 38,42 milioane de lei va fi distribuita ca si dividende, valoarea unitara bruta fiind de 0,07 lei pe actiune.

SIF Moldova propune majorarea capitalului social cu 51,90 milioane de lei prin emiterea a 519,09 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei, in timp ce neaprobarea majorarii va rezulta intr-un di-vidend brut de 0,05 lei pe actiune. De asemenea, SIF Moldova a propus si majorarea pragului de detinere de la 1 la 2% sau peste acest nivel. La SIF Transilvania, dividendul va fi egal cu 0,0375 lei/actiune.

Pe de alta parte, trebuie spus ca SIF Transilvania a demarat investitiile pe pietele bursiere externe, din 21 ianuarie 2008 achizitionind actiuni Erste Bank de la Bursa de Valori din Viena, in valoare de aproximativ doua milioane de euro. In cazul SIF Muntenia, dividendul ar putea fi egal cu cel de anul trecut. "Personal vad, pentru anul financiar 2007, un dividend egal cu cel acordat pentru anul financiar 2006. Deci undeva la 0,07-0,08 lei brut pe actiune", sustine Petre Szel, presedintele SAI Muntenia Invest. Este de mentionat faptul ca SIF Muntenia a finalizat demersurile legale pentru infiintarea societatii Voluthema Property Investment care va dezvolta activitati imobiliare.

Cel mai mare dividend ar putea fi distribuit de SIF Oltenia. Valoarea anuntata la BVB al acestuia este de 0,0780 lei/actiune.

Cotidianul