Tariceanu: privatizarile viitoare trebuie sa ia in calcul si capitalul romanesc

Data publicarii: 18-03-2008 | Economie

Privatizarile viitoare trebuie sa ia in calcul si capitalul romanesc, nu doar parteneriatele strategice, a afirmat, marti, premierul Tariceanu, facand referire la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), o banca "ce poate functiona in parametrii de performata asa cum este si azi".

"Pana acum, in Romania, nimeni nu a avut curajul sa faca o privatizare cu capital romanesc. S-a incercat, permanent, privatizarea cu un partener strategic din strainatate, care sigur ca nu intotdeauna are interese concordante cu cele nationale. Eu cred ca a venit vremea ca, pe masura ce capitalul romanesc incepe sa se intareasca, el sa se manifeste in diferite sectoare, fie ca este vorba de servicii, sectorul bancar sau financiar", a declarat, marti, la Bacau, seful Executivului.

Premierul a raspuns, astfel, unei intrebari adresate de presa in legatura cu oportunitatea privatizarii CEC, in contextul in care, tot marti, Tariceanu a declarat ca aceasta banca va juca un rol important in accesarea si distribuirea fondurilor europene destinate agriculturii.

Prim-ministrul a apreciat ca utilitatea bancii in privinta accesarii fondurilor destinate agriculturii nu schimba intentia autoritatilor de a scoate, din nou, CEC la privatizare.

"Nu are nicio legatura una cu alta, insa eu cred ca CEC poate fi o institutie care sa functioneze in parametrii de performanta asa cum este si azi. Sigur ca, in conditiile in care performanta se va accentua, atunci va fi atractiva si pentru o privatizare. Ramane de vazut cum vom face privatizarea", a mai spus Tariceanu.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara in luna mai, anul trecut, ca CEC-ul ar putea fi preluat de investitori romani, existand, la acel moment, solicitari din partea unor patronate din tara.

"CEC va ramane banca de stat cel putin inca un an", spunea Vosganian in mai 2007. "CEC-ul ar putea fi preluat si de unii investitori romani, avem deja unele solicitari din partea unor patronate romanesti. Daca vom lua in viitor decizia privatizarii, se va face intr-o formula care sa dea satisfactie capitalului national", preciza ministrul economiei si finantelor.

Pe de alta parte, presedintele CEC, Radu Ghetea, declara, in ultima luna din 2007, ca banca nu va fi privatizata inainte de 2011 si a explicat ca, pana atunci, institutia vrea sa isi tripleze activele, sa isi sporeasca eficienta si sa isi mareasca valoarea de piata, prin programul sau de extindere. "Din cauza dezvoltarii bancii, profitabilitatea bancii va scadea in urmatorii ani", explica, in decembrie 2007, Ghetea.

La sfarsitul lui 2006, autoritatile romane au decis sa opreasca procesul de privatizare a CEC, dupa ce OTP Bank, unul dintre cei doi finalisti, s-a retras, iar National Bank of Greece a depus o ofera considerata prea mica.

In decembrie 2006, dupa amanarea privatizarii, premierul Calin Popescu Tariceanu declara ca privatizarea bancii se poate face, in viitor, prin listarea pe bursa. "Sigur ca putem incerca, la un moment dat, privatizarea prin listarea pe bursa, nu neaparat pentru a face o infuzie de capital, ci pentru a demara procesul de privatizare", a spus seful Executivului, adaugand ca este prematura o asemenea decizie. El adaugase ca "daca peste cativa ani va exista o oferta tentanta, vom putea sa vindem o mica parte din CEC, pastrand in continuare majoritatea in cadrul actionariatului".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: