Conflictele intre angajati, motiv de schimbare frecventa a jobului

Data publicarii: Astazi, 19-03-2008 | HR/Cariere

Potrivit statisticilor, peste 60% din cei care aleg sa-si schimbe locul de munca iau aceasta decizie din cauza neintelegerilor cu colegii sau sefii, noteaza Adevarul. Disputele la locul de munca intre angajati tind sa devina o constanta in interiorul oricarei organizatii. Fie ca este vorba despre o simpla divergenta de opinie sau un repros fata de munca prestata, discutiile care apar determina o pierdere inutila de timp, fapt ce se reflecta direct in productivitatea profesionala.

"M-am certat cu seful zilele trecute si asta imi afecteaza serios puterea de concentrare. Motiv pentru care ma gandesc serios sa imi caut de lucru in alta parte". Sunt cuvinte pe care le auzim tot mai des in ultima vreme printre prietenii si apropiatii nostri. Iar solutia nu este deloc una simpla.

40% din timpul petrecut la serviciu se pierde

Specialistii in resurse umane sustin ca acei care ar trebui sa se implice in temperarea acestor probleme sunt angajatii din top-management. Insa ce facem atunci cand chiar sefii nostri se afla intr-un conflict, fie el si nerostit, cu cineva din companie?

Studiile de specialitate arata ca persoanele implicate in conflictele din interiorul unei organizatii pierd pana la 40% din timpul alocat activitatii de la locul de munca. Desi cazurile sunt frecvente, companiile care se confrunta cu astfel de situatii refuza sa dea detalii concrete din interior.

Mai mult decat atat, cele mai multe prefera sa-si rezolve problemele "in-house" decat sa apeleze la o firma specializata in medierea conflictelor. "Se poate ajunge ca acei aflati in conflict sa petreaca in medie mai mult de 40% din timp in discutii pe tema aceasta. Iar cand spun acest lucru, tin cont de realitatile efective din cadrul organizatiilor", spune Vlad Nedelcu, mana­ging partner al companiei Mediators, singura specializata in medierea conflictelor de la locul de munca.

Potrivit acestuia, un conflict determina un consum de energie foarte mare care, de cele mai multe ori, isi cere dreptul sub forma unei pauze. "Este aproape natural ca respectivul sa-si ceara dreptul la o pauza de refacere. Pe care de cele mai multe ori si-o ia din proprie initiativa cu altcineva la tigara.

Apar barfele, «noutatile», apar concediile pe caz de boala, fie ca acea boala exista sau este doar o moti­vatie a gandului ca «maine iar o sa-l vad»", spune Nedelcu. De cele mai multe ori, conflictele nu se sting pana cand unul dintre cei vizati de aceasta situatie nu pleaca in alta parte. Exista insa si situatii in care personalul este demis tocmai pentru ca reprezinta un factor perturbator al activitatii.

Statisticile arata ca pana la 60% din angajatii care isi parasesc locul de munca aleg aceasta varianta din cauza unor conflicte aparute in compania unde lucrau. Exista insa conflicte deschise si conflicte care se desfasoara mocnit. Din pacate, conflictul este foarte greu de acceptat si de urmarit.

De cele mai multe ori, comunicarea intr-un conflict este minimala, lucru care sporeste tensiunile din relatiile interumane. Specialistii sustin ca unul din punctele esentiale de deblocare a conflictelor este sa ti-l asumi si sa vorbesti despre ce te doare.

Conflictele apar la toate nivelurile

Neintelegerile dintre an­ga­jati apar atat la nivel de top management, cat si la nivel de executie. Diferentele de ati­­tu­­dine, valori, priori­tati, sti­luri de viata, per­ceptii, interese apar in orice relatie la locul de munca, in familie sau in comunitate. Cu siguranta, ele sunt mai dure cu cat nivelul ierarhic creste acolo unde responsabilitatile sunt mai mari, conjuncturile, mai presante.

Mai mult, este evident ca un conflict la nivelul unor persoane din managementul superior poate bloca activitatea unuia sau mai multor departamente. "Exista de multe ori divergente la nivel de pareri intre membrii aceleiasi organizatii, care pleaca de la viziuni diferite asupra unor probleme sau solutii.

Divergentele pot fi si de natura personala, si profesionala, si se pot intalni la orice nivel ierarhic. Natura lor e de multe ori legata de personalitatile puternice si de lipsa inteligentei emotionale a persoanelor implicate", spune si Corina Licea, director de resurse umane in cadrul companiei de asigurari Aviva.

Integral in Adevarul