Meciul euro-leu, foarte disputat pe piata creditelor

Data publicarii: 24-03-2008 | Finante-Banci

Alegerea monedei imprumutate depinde foarte mult de atitudinea clientului fata de riscul valutar, noteaza Adevarul. Pe termen scurt sau lung, un imprumut presupune, in primul rand, stabilirea monedei in care va fi contractat. Desi creditele in euro sunt, in majoritatea cazurilor, mai ieftine comparativ cu cele in lei, parerile specialistilor sunt impartite.

In ciuda avertismentelor bancii centrale privind riscurile unei creditari excesive in valuta, o parte din analisti continua sa mizeze pe finantarile in moneda europeana. Acestia sunt de parere ca imprumuturile in euro raman mai avantajoase decat cele in lei, in ciuda deprecierii acute a monedei nationale din ultima perioada, dar si a majorarii costului finantarii de pe pietele externe.

Deprecierea leului nu a descurajat creditele in euro

"Pentru moment, fara sa privim in viitor si fara sa invatam din lectia ultimelor luni, este mai avantajos pentru romani un credit in euro. Spun asta mai ales pentru ca leul se va intari, desi un credit nu este un pariu valutar", este de parere consultantul de investitii Bogdan Baltazar.

In plus, lipsa de resurse in lei pe termen lung forteaza bancile sa adauge o prima suplimentara de risc la creditele in moneda nationala. "Cred ca, in pofida existentei riscului valutar, costul creditelor in valuta va continua sa fie considerat atragator de catre clienti si in perioada urmatoare", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost. De aceeasi parere este si directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu. "Cifrele arata ca un credit in euro este mai ieftin chiar si dupa deprecierea leului", a afirmat, recent, Negritoiu.

Volatilitatea cursului da peste cap planurile

Pe de alta parte, imprumutul cel mai avantajos este acela care nu implica un risc valutar. "Pentru majoritatea romanilor, care isi castiga veniturile in moneda nationala, creditele in lei implica costuri mai mici decat cele in euro. Exista oricand riscul ca leul sa se deprecieze", considera Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). La randul sau, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca este foarte greu de stabilit care dintre cele doua variante este mai convenabila in momentul de fata.

Integral in Adevarul