Petrom ar putea lua pana la 500 mil. euro de la banci

Data publicarii: 25-03-2008 | Afaceri

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, aflata in portofoliul austriecilor de la OMV, intentioneaza sa imprumute de la banci pana la 500 milioane de euro pentru finantarea programului de investitii. Creditul va avea nevoie de sustinerea proprietarului companiei OMV, care s-ar putea implica in contractarea acestuia, a declarat pentru Business Standard directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. Ea a mai spus ca imprumutul ar urma sa fie contractat de piata locala sau cea internationala si va avea impact asupra intregului grup OMV, din care Petrom face parte. "In functie de rezultatele financiare operationale, pentru continuarea finantarii investitiilor, vom avea nevoie si de fonduri externe", a punctat Mariana Gheorghe.

Potrivit responsabilului Petrom, valoarea exacta a creditului va fi dimensionata in functie de cash-flow-ul pe care compania il va genera in lunile urmatoare. Creditul pe care Petrom intentioneaza sa-l ridice din piata bancara va fi unul dintre cele mai mari imprumuturi corporatiste de pe piata romaneasca. Grupul de telecomunicatii RCS&RDS a anuntat anul trecut contractarea unui credit de 500 mil. dolari de la un consortiu bancar, dupa ce un alt jucator important, grupul A&D Pharma, a imprumutat peste 100 mil. euro de la un consortiu condus de Citibank Londra.

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, a adaugat ca rezultatele consemnate de cea mai mare companie din Romania in primele doua luni ale acestui an sunt "relativ bune", chiar si pe fondul unui pret al petrolului care a atins noi maxime istorice.

Directorul general executiv al Petrom a mai afirmat ca programul de investitii al companiei pentru anul in curs, de circa sase miliarde lei (aproximativ 1,69 miliarde euro), este cel mai mare program de acest fel anuntat vreodata de societatea romaneasca si trebuie sa fie partial finantat din surse externe.

Ea a explicat ca, pana in 2007 inclusiv, programul de investitii al Petrom s-a derulat pe baza majorarii capitalului social facute de OMV la privatizare si pe "cash-flow-ul generat de activitatea operationala". "Am avut bani pentru investitii din cele trei fonduri-umbrela, dar si din depozitele facute in banci roma- nesti", a spus Mariana Gheorghe.

De asemenea, aceasta a mai aratat ca situatia financiara a Petrom a inregistrat rezultate operationale bune si a fost favorabila investitiilor. De altfel, investitiile companiei din 2008 vor fi orientate pe rafinare, explorare si productie, in mod special. Mariana Gheorghe a amintit ca investitiile Petrom din primele 30 de luni de la privatizare au avut un impact foarte puternic asupra dezvoltarii companiei.

"Atragerea de noi tehnologii, de know-how in diverse domenii de activitate au dus la consolidarea pozitiei de piata a Petrom", a punctat CEO-ul celei mai mari companii din Romania. "In mai putin de trei ani de la privatizare, Petrom a investit de peste doua ori mai mult decat obligatiile contractuale prevazute la preluarea de catre OMV. Astfel, de la investitii de circa 1,8 miliarde lei, in primii doi ani si jumatate de la incheierea tranzactiei, Petrom a ajuns sa aloce dezvoltarii, in aceasta perioada, aproximativ 4,4 miliarde lei", a adaugat Mariana Gheorghe.

Integral in Business Standard