Exista concurenta pe piata bancara romaneasca?

Data publicarii: 26-03-2008 | Finante-Banci

Desi numarul celor care formeaza oferta pe piata bancara romaneasca este destul de mare, tot mai multi analisti se intreaba daca nu cumva exista in segmentul in cauza un fel de oligopol (cativa producatori impun conditiile unui numar imens de consumatori, conform dictionarelor economice).

Constatarile analistilor pleaca de la o realitate trista, dar incetatenita deja in peisajul mioritic din perioada postdecembrista: orice motiv de scumpire este speculat la maximum, in timp ce orice motiv de ieftinire este trecut in expectativa, pana la uitare. Tradus la piata banilor, cum apare un motiv de a scumpi creditul, bancile opereaza rapid: dau cu o mana o firimiturica la depozite si iau cu doua maini la dobanzi si comisioane la imprumuturi.

Comportamentul despotic al bancilor reiese in adevarata sa amploare si dintr-o recenta declaratie facuta de secretarul Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea. Intrebat de cunoscutul analist bursier Cristian Sima (persoana care a facut milioane pe piete de capital) de ce bancile care opereaza in tara noastra nu scad dobanzile in corelare cu pietele externe, oficialul a raspuns franc: actorii din piata invoca riscurile mari, si ne arunca un dicton la moda prin anii '90: "sa ziceti mersi ca facem afaceri aici".

Cristian Sima a oferit ca exemplu de comportament specific adecvat al pietelor modelul american: "Acum un an de zile imi ofereati o dobanda, cand o banca putea sa imprumute cu 5,25 mie imi ofereati o dobanda, daca veneam client si voiam un credit in dolari, mi-o ofereati pe la 7%. Acum, ca a ajuns 2,25, stiti cu cat mi-o oferiti?" a spus brokerul. Raspunsul bancherului a venit prompt si sec: variabil. Altfel spus, "cu cat vrea muschii bancii", ca sa pastram limbajele de cartier! In aceste conditii, pentru cei mai multi dintre romani creditele vor fi mult mai scumpe si tot mai greu de obtinut. Iar acel 2010 cu intrarea in vigoare a directivei care da liber la accesarea unui credit din orice stat membru al Uniunii Europene pare atat de indepartat!  
 
Curentul