Ministrul comunicatiilor: Antenele GSM nu sunt nocive

Data publicarii: 31-03-2008 | IT&C

Ministrul comunicatiilor, Karoly Borbely, s-a declarat indignat de isteria creata pe tema efectelor antenelor de telefonie mobila asupra sanatatii, precizand ca au fost facute masuratori la blocurile pe care sunt amplasate antene si la cele fara antene si a constatat ca nu exista nici o diferenta, noteaza Gardianul. "Am efectuat masuratori in Bucuresti, la blocuri pe care sunt amplasate antene si la altele fara antene. Nu exista nici o diferenta. Ba mai mult, toate tehnologiile folosite in Romania se folosesc si in UE. Nu sunt motive de ingrijorare sau de temere, deoarece s-a dovedit ca emisiile antenelor GSM din Capitala se situeaza sub valorile recomandate la nivel european", a declarat Borbely.

Acesta a precizat ca, in urma campaniei privind efectul tehnologiei GSM, o serie de primari, printre care si edilul Orastiei, au declarat ca vor scoate antenele de telefonie mobila in afara orasului. Afirmatia ministrului comunicatiilor este sustinuta de Comisia Europeana, care sustine ca nivelul de radiatii electromagnetice din tara noastra este cu mult sub standardele europene. In urma unei vizite la Bucuresti, comisarul european pentru societatea informationala si mass-media, Viviane Reding, a declarat ca, la nivelul Comisiei Europene, au fost realizate peste 500 de studii si nici macar unul dintre acestea nu a dovedit ca radiatiile electromagnetice emise de antenele GSM afecteaza sanatatea oamenilor.

Pentru o mai buna informare a romanilor cu privire la comunicatiile mobile si sanatate, Ministerul Comunicatiilor, in colaborare cu Ministerul Sanatatii si Asociatia operatorilor de telefonie mobila, va incepe, in luna aprilie, o campanie de promovare a tehnologiei folosite, precum si a modului si principiilor de functionare a antenelor.

Gardianul