Intretinerea in blocul nou: pana la 20% din rata la banca

Data publicarii: 31-03-2008 | Finante-Banci

La plata utilitatilor se adauga cheltuielile de administrare, care in cazul unora dintre noile ansambluri rezidentiale pot urca la 180 de euro lunar, noteaza Cotidianul. Cheltuielile pentru administrarea unui ansamblu rezidential variaza, conform specialistilor, intre 0,3 si 1,5 euro/metru patrat, suma la care se adauga TVA, adica intre 0,35 si 1,8 euro. De aceea este indicat ca in cazul in care se decide achizitionarea unui apartament nou cumparatorul sa studieze cu atentie contractul pentru a vedea ce prevede acesta. Trebuie sa se urmareasca si mentiunile referitoare la cine se va ocupa de administrarea imobilului.

Unii dezvoltatori stipuleaza prin contract ca pentru o perioada se vor ocupa de administrarea imobilului. Interesant este ca daca luam in considerare pretentiile maxime ale unei firme de administrare, asa cum spun specialistii, cheltuielile pentru administrare pot ajunge la peste 20% din rata bancara platita in cazul in care se face un credit ipotecar.

Specialistii mai spun ca aceste cazuri se intilnesc in ansamblurile rezidentiale mari, in care este nevoie de un aparat administrativ complex.

Pe lista de intretinere a celor care vor locui in multe dintre noile cartiere vor fi trecute utilitati si servicii care nu sint luate in calcul in cazul celor care locuiesc in cartierele construite inainte de 1990. La blocurile vechi, cheltuielile de intretinere includ plata utilitatilor consumate de fiecare proprietar, cheltuielile pentru spatiile comune si cele cu personalul care se ocupa cu intretinerea blocului. De regula, salariatii unei asociatii de proprietari sint administratorul, contabilul si femeia de serviciu.

In cazul unui imobil nou, cheltuielile vor fi mai mari. La cheltuielile cu utilitatile consumate conform contoarelor montate in fiecare apartament se vor adauga si cele pentru intretinerea complexului. "Intretinerea, ca utilitati, nu este trecuta in contracte in mod normal, pentru ca in majoritatea proiectelor contorizarile se fac separat, deci se plateste cit se consuma. Daca e vorba de administrarea spatiilor comune, atunci acest cost este intre 0,3 si 1,5 euro pe metru patrat, plus TVA, pe luna", spune Laura Baciu, consultant in cadrul Colliers Residential Division.

Cuantumul acestor cheltuieli va depinde de dimensiunile apartamentului. Astfel, pentru o garsoniera cu o suprafata de 40 de metri patrati, numai cheltuielile de administrare se vor ridica la sume cuprinse intre 14 si 60 de euro lunar, in functie de cerintele firmei cu care dezvoltatorul face contractul. Pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata de aproximativ 70 de metri patrati, se vor plati, in acelasi scop, intre 25 si 126 de euro. In cazul unui apartament mai mare, de 100 de metri patrati, cheltuielile de administrare vor ajunge la 35-180 de euro lunar.

Proprietarii care-si doresc o terasa generoasa trebuie sa ia in calcul si aceste costuri. In ceea ce priveste cheltuielile de intretinere, in conditiile in care in putine ansambluri rezidentiale s-au mutat proprietarii, se poate face o comparatie cu cele dintr-un bloc construit recent prin ANL. Locatarii, care au tot centrale termice pentru apa calda menajera si incalzire, spun ca au platit in aceasta iarna intretineri intre 450 si 600 de lei, pentru un apartament cu o suprafata de circa 60 de metri patrati. Vara, pentru acelasi apartament, cheltuielile scad la 180-200 de lei.

In cazul in care se achizitioneaza o locuinta prin credit ipotecar, pentru o garsoniera care costa in jur de 65.000 de euro (creditul reprezinta 80% din valoarea imobilului) se va achita o rata lunara de aproximativ 340-410 euro, in functie de conditiile in care se contracteaza imprumutul. In cazul in care se achizitioneaza un apartament cu doua camere, care costa 100.000 de euro, pentru un credit acordat in aceleasi conditii se va achita o rata lunara de 520-620 de euro.

Pentru un apartament mai mare, de trei camere, care costa 140.000 de euro, la un avans de 20% se va achita o rata lunara de 750-850 de euro. Astfel, cheltuielile de administrare cresc costurile lunare pentru un astfel de imobil cu o cota cuprinsa intre 0,5 si 20%, in functie de pretentiile firmei de administrare.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: