Riscul valutar loveste in creditare

Data publicarii: 07-04-2008 | Finante-Banci

Toate bancile comerciale aplica, de saptamana aceasta, provizioanele majorate la credite in valuta acordate clientilor cu venituri in alta moneda decat cea de imprumut, noteaza Curierul National. Insa 18 institutii financiare nebancare nu au trimis inca spre avizare la BNR noile norme, desi termenul limita a expirat pe 26 martie. "Toate bancile au trimis spre avizare noile norme de provizionare si le vor utiliza in forma transmisa, pana la primirea avizului. Daca vom avea observatii, modificarile se vor aplica de catre banci incepand cu luna viitoare. Sunt, insa, 18 institutii financiare nebancare (IFN - n.r.) care nu au depus normele pana la termenul limita", a declarat Nicolae Cinteza. Directorul Directiei de Supraveghere a spus ca se vor face verificari la cele 18 IFN, iar, cel mai probabil, se va decide interzicerea creditarii pana la remedierea situatiei.

Clientii expusi la riscul valutar suporta provizioane, indiferent de categorie

BNR a decis, in luna februarie, sa majoreze cu doua puncte procentuale provizioanele pentru creditele in valuta acordate clientilor expusi la riscul valutar, incadrate in categoria "standard", si cu trei puncte pentru imprumuturile din categoriile "in observatie", "substandard" si "indoielnice". Astfel, pentru creditele standard provizioanele reprezinta 7% din va-loare, 8% pentru cele in observatie, 23% la imprumuturile substandard si 53% la cele indoielnice. La creditele in lei sau cele in valuta acordate persoanelor cu venituri in moneda de imprumut nu exista provizion pentru categoria standard, iar celelalte provizioane sunt cu 3 puncte mai jos.

Prin aceasta masura, BNR spera sa tempereze creditarea

Pentru a tempera ritmul rapid in care continua sa creasca creditarea, in special cea in valuta, banca centrala a hotarat, pe langa mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta, si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare. Majorarea coeficientilor de provizionare pentru creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar este una dintre acestea. Aceasta din urma masura va avea ca efect majorarea costurilor, mai ales a creditelor in valuta acordate fara ipoteca sau alte garantii reale. Bancile calculeaza nivelul provizioanelor prin deducerea din expunere a valorii garantiilor reale acceptate, daca restantele la plata nu sunt mai mari de 90 de zile si nu s-au initiat proceduri judiciare, arata regulamentul privind clasificarea creditelor si constituirea provizioanelor specifice de risc de credit.

Astfel, in cazul creditelor ipotecare sau al creditelor de consum cu ipoteca, bancile au acoperita expunerea, de regula integral, cu garantii reale, iar provizioanele constituite sunt nesemnificative, in afara situatiilor cand se trece la executarea clientului.
Clasificarea creditelor se face prin aplicarea simultana a trei criterii, respectiv serviciul datoriei, performanta financiara a debitorului si initierea de proceduri judiciare.

Cele mai multe provizioane constituite de banci sunt aferente categoriei "standard si in observatie". O majorare cu 1-3 puncte procentuale a nivelului provizionat in primele patru categorii, cum este de asteptat, ar putea insemna o crestere semnificativa a costurilor, mai ales la bancile care au expuneri pe credite de consum in valuta, fara ipoteca. Banca centrala a anuntat ca preluarea noilor masuri de prudenta in normele interne ale institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare se va face in termen de 30 de zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial.

Curierul National