Lipsa unei legaturi cu banca poate conduce la ratarea unui proiect imobiliar

Data publicarii: 09-04-2008 | Finante-Banci

Analistii estimeaza pentru prima jumatate a anului, un nivel mai mic al tranzactiilor imobiliare in regiune, pe fondul atitudinii rezervate a investitorilor. Cu toate acestea, tara noastra a inregistrat anul trecut o crestere a investitiilor imobiliare de 144%, valoarea totala a tranzactiilor din domeniu ajungand la 2,2 miliarde de euro, adica aproximativ 20% din volumul atras de regiune.

"Romania a fost in 2007 vedeta regiunii, cu o crestere a investitiilor de 144%, ajungand la un volum total de 2,2 miliarde de euro. In Polonia, investitiile au scazut cu 36,4% fata de anul record din 2006, iar Cehia a raportat o crestere a volumelor investitionale de 73%", se arata intr-un raport al companiei imobiliare Jones Lang LaSalle, privind piata imobiliara din Bucuresti.

Comparativ, Europa Centrala si de Est au atras anul trecut tranzactii imobiliare de 11,2 miliarde de euro, in crestere cu 13,9% fata de 2006. Totusi, in ultimul trimestru al anului trecut, in regiune s-a inregistrat o scadere a investitiilor cu 52,9% fata de trimestrul al treilea al aceluiasi an.

In Romania, aproape jumatate din tranzactii au fost incheiate anul trecut cu proprietati de pe segmentul de retail, 34% cu spatii de birouri, si cate 8% cu spatii hoteliere si industriale. "Romania incepe sa intruneasca din ce in ce mai mult criteriile de achizitii ale fondurilor de investitii care activeaza in Europa Centrala si de Est", considera analistii LaSalle.

Proiectele mari, favorizate

Sursele de finantare pentru achizitii de proprietati imobiliare in Romania au provenit atat de la banci locale, cat si din Germania, Austria, Olanda, Franta, Grecia, Turcia. "Cu toate acestea, costul finantarii a crescut, marjele de dobanda s-au majorat in medie cu 40-65 puncte procentuale, iar gradul de indatorare acceptat de banci a coborat la 65-75% din valoarea proiectelor", apreciaza analistii LaSalle. Ei mentioneaza ca bancile au inceput sa favorizeze tranzactiile care depasesc 100 de milioane de euro, in special. "Pentru investitorii care nu beneficiaza de relatii puternice cu bancile, finantarea este greu de obtinut, cateva grupuri de investitori ramanand din acest motiv in afara pietei imobiliare, cel putin pana la imbunatatirea conditiilor de finantare", arata studiul.

In ceea ce priveste randamentele, diminuarea acestora a stagnat in ultimul trimestru al anului trecut, asteptarile investitorilor pentru 2008 indicand o crestere de la sub 6% la 6-6,25%. "La acest nivel, Bucurestiul isi pastreaza o diferenta de 35-60 puncte procentuale fata de Praga si Varsovia", se arata in studiu.

Curentul