Societe Generale inaspreste controalele dupa cazul fraudei provocate de un trader

Data publicarii: 09-04-2008 | International

Grupul bancar francez Societe Generale (SocGen) va inaspri controalele dupa scandalul unei fraude de tranzactionare ce a costat banca 4,9 miliarde euro, insa presedintele SocGen a declarat, miercuri, ca bancile raman vulnerabile la fraude, relateaza Reuters.

"Frauda a existat in sistemul bancar inca de la infiintarea acestuia. Au existat numeroase cazuri de frauda si vor mai exista si de acum inainte", a declarat Daniel Bouton pentru comitetul parlamentar ce investigheaza criza financiara care a cuprins sectorul bancar la nivel mondial.

Bouton a mai spus ca banca sa si altele inaspresc sistemele de control pentru a avea o perspectiva de ansamblu in locul unui sistem de limitari la riscuri individuale sau la traderi.

Pe 24 ianuarie, SocGen a afisat mari pierderi din tranzactionari neautorizate, incheiate de Jerome Kerviel, un trader din cadrul bancii.

Bouton, care detine si functia de presedinte al Federatiei Bancare Franceze, a mai spus ca nu vede motivele unei tensionari a creditelor in Franta si a notat ca, in general, situatia bancilor se imbunatateste.

"Nu sunt printre optimisti in ceea ce priveste lichiditatea si situatia din pietele creditelor, insa ma numar printre persoanele care cred ca situatia incepe sa se amelioreze", a mai spus Bouton in fata comisiei parlamentare franceze.

Acesta a mai spus ca preluarea Bear Stearns de catre JPMorgan Chase & Co si majorarea de capital efectuata cu succes de UBS sunt pasi ce intaresc sectorul bancar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: