Cadouri de Pasti pe piata valutara?

Data publicarii: 19-04-2008 | Finante-Banci

Traditional, trimiterile romanilor din strainatate in preajma Sarbatorilor apreciaza leul, noteaza Romania Libera. Moment bun de acumulat pe termen scurt.Inrautatirea previzibila a indicatorilor macroeconomici in economia SUA poate genera insa, in mai-iunie, noi deprecieri ale valutelor emergente.

Vestea buna este ca leul poate lua o gura de oxigen in preajma Sarbatorilor de Pasti, in momentul in care presiunea mai mare la vanzarea de euro din partea capsunarilor si a companiilor care doresc sa ofere bonusuri si prime angajatilor va duce la deprecierea monedei europene. Un fenomen similar s-a petrecut si in preajma Craciunului, cand euro coborase pana la 3,46 lei; din ianuarie 2008 leul a reintrat insa pe o curba descendenta care avea sa-l aduca pana in preajma pragului de 3,8 lei/euro. Tendinta de apreciere care s-a manifestat la nivel regional la inceputul lunii aprilie a coincis cu o revenire a burselor mari din lume, pe fondul sentimentului ca ce a fost mai rau din criza subprime a trecut deja (bancile cu pierderi au dat impresia ca pot rezolva elegant situatia cu majorari de capital). In opinia noastra este doar un moment de respiro; ingrijorarile investitorilor pot reveni o data cu publicarea radiografiilor la nivel macro, aferente primului trimestru, pentru marile economii ale lumii. Or, ne este destul de greu sa credem ca SUA vor scapa fara o scadere a PIB-ului, iar economia zonei euro fara o incetinire consistenta.

Cum economiile emergente sunt sensibile la problemele gigantilor, valutele acestora alaturi de mult sifonatul dolar pot suferi din nou corectii. Daca sunt estimari ca euro va trece in urmatoarele 1-2 luni de pragul psihologic de 1,6 dolari, nici leul nu se va simti prea bine, prognoza analistilor de la ING Bank pentru sfarsitul primului semestru fiind de 3,75 lei. Pana atunci insa, poate fi un moment bun de speculat scaderea conjuncturala a cursului leu-euro, iepurasul de Paste putand aduce cursul sub 3,6 lei. Cum de la 3,6 la 3,75 e o distanta de peste 4%, randamentul potential al celor care acumuleaza euro in preajma sarbatorilor pentru a marca profitul in momentul in care apar vesti proaste la orizont din economia autohtona sau cea a SUA (ori spatiul euro) depaseste de peste doua ori randamentul unui depozit la termen in valuta.

Romania Libera

Tag-uri: