Criza mondiala loveste si in mallurile romanesti
Data publicarii: 21-04-2008 | AfaceriProblemele de finantare ale investitorilor duc la incetinirea aparitiilor de noi spatii comerciale, noteaza Adevarul. Dupa proiectele actuale, piata romaneasca de spatii comerciale va fi "suprasaturata" in cinci ani. Analistii austrieci in imobiliare considera insa ca, in acest moment, scenariul este nerealist.
Piata de retail din Romania nu va ajunge la saturatie in viitorul apropiat, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta investitorii in obtinerea finantarii pentru finalizarea tuturor centrelor comerciale anuntate, estimeaza dezvoltatorul austriac Sparkassen Immobilien.
"Romania are mult de recuperat in ceea ce priveste spatiile comerciale, iar in situatia in care toate proiectele anuntate vor fi finalizate, piata va fi suprasaturata in cinci ani.
Avand in vedere insa constrangerile legate de lichiditati cu care se confrunta multi investitori, acest scenariu este oarecum nerealist, mai ales ca obtinerea finantarii proiectelor depinde de obicei de contractele de preinchiriere incheiate", se arata intr-un raport al diviziei de investitii imobiliare a grupului austriac Erste Bank.
in Romania au fost anuntate pana acum peste 90 de proiecte de centre comerciale in Bucuresti si in principalele orase din tara.
Noua tinta: orasele din "esalonul doi"
Reprezentantii Sparkassen Immobilien, dezvoltatorul centrului comercial Sun Plaza din Bucuresti, apreciaza ca, pe termen lung, in Romania vor avea succes doar proiectele construite in amplasamente foarte bune. in opinia lor, preturile pentru toate tipurile de proprietati sunt mari si stabile, iar proiectele finalizate sunt ocupate integral.
"Investitiile in proiecte de retail se concentreaza din ce in ce mai mult in orasele din esalonul doi, cu populatie numeroasa si cu o infrastructura comerciala aproape inexistenta. in aceste amplasamente, randamentele sunt chiar mai mari decat in cele din primul val", se mentioneaza in raport.
Totodata, in raport se arata ca din cauza boomului de pe piata constructiilor din Romania si Bulgaria, este foarte dificila gasirea unor firme de constructii "profesioniste si cu buna reputatie" disponibile. Austriecii au intrat pe piata romaneasca in anul 2006, prin achizitia hotelului Novotel Bucuresti.
Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri