Desi creditele s-au scumpit, romanii se imprumuta in draci
Data publicarii: 24-04-2008 | Finante-BanciCreditul neguvernamental a inregistrat in martie o crestere de 66,3%, fata de aceeasi luna a anului trecut, pe seama majorarii cu 45,2% a componentei in lei, si cu 88,8% a componentei in valuta exprimata in lei, potrivit BNR.
In februarie, comparativ cu ianuarie, avansul creditului neguvernamental a fost de 65,8%.
In termeni reali, creditele contractate de firme si populatie au urcat cu 53,1%, comparativ cu martie 2007, se arata intr-un comunicat al BNR.
Imprumuturile in lei au crescut, tot in termeni reali, cu 33,7%, iar creditele in valuta, exprimate in euro, s-au majorat cu 69,9%.
Comparativ cu februarie, creditul neguvernamental a crescut in luna martie cu 4% (3,3% in termeni reali). Creditele in lei au crescut cu 3,7% (3,l in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a avansat cu 4,1%. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 4,1%, in conditiile deprecierii nominale a leului in raport cu euro cu 0,02%.
Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a scazut in luna martie cu 1,3%, la 10,12 miliarde de lei.
In martie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 53,1% (41% in termeni reali) fata de perioada corespunzatoare din 2007.
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat in luna martie cu 2% fata de februarie, la 133,54 miliarde de lei.
Economii in valuta
Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au urcat, in martie, cu 38,7% (27,7% in termeni reali) comparativ cu martie 2007, la 45,84 miliarde de lei. Comparativ cu februarie, avansul a fost de 2,6%.
In ceea ce priveste depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), acestea au crescut cu 3,3%, la 43,25 miliarde de lei. Fata de martie 2007, depozitele au urcat cu 26,4% (16,4% in termeni reali).
Depozitele in valuta ale rezidentilor, gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au crescut cu 0,05%, la 44,4 miliarde de lei. Exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,03%, la 11,92 miliarde de euro.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in euro s-au majorat cu 27,9%. Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 41,2% , iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice au avansat cu 11,1%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri