Creditul pentru studii, conditionat de ipoteca
Data publicarii: 06-05-2008 | Finante-BanciDesi ar fi de asteptat ca un credit pentru studii sa ofere facilitati tinerilor dornici sa studieze la o universitate din afara tarii, practica dovedeste exact contrariul, noteaza Adevarul. Fata de un imprumut clasic pentru nevoi personale, dobanzile nu sunt intotdeauna mai mici, iar parintii, in calitate de codebitori, sunt, adesea, obligati sa aduca garantii care nici nu ar intra in discutie daca s-ar opta pentru un credit obisnuit.
Daca esti student si vrei sa pleci la studii in strainatate poti, in cel mai bun caz, sa obtii o bursa care sa acopere taxa de scolarizare si, eventual, o parte din costul de intretinere. Daca nu esti atat de norocos, dar te bucuri de sustinere financiara din partea parintilor, grija finantarii este rezolvata. Daca insa nu ai banii necesari pentru a-ti implini visul, cea mai buna solutie este sa apelezi la un credit bancar.
Atentie mare, pentru ca un imprumut pentru studenti nu va reprezenta intotdeauna cea mai buna alternativa. Daca studiezi in detaliu piata, poti sa beneficiezi de o oferta promotionala sau sa apelezi la un imprumut pentru nevoi personale, mai ieftin, oferit de o institutie de credit care incearca sa isi faca loc cu produse mai ieftine.
Finantare slaba din partea bancilor
Desi numarul celor care pleaca la studii in strainatate creste de la un an la altul, foarte putine banci ofera produse de finantare speciale pentru acesti tineri. Cu toate ca dobanzile sunt, uneori, mai mici, comparativ cu un imprumut de consum, cei care vor sa apeleze la un astfel de produs se lovesc de numeroase inconveniente. De exemplu, la Unicredit -Tiriac se acorda finantare pentru sume pornind de la 3.000 de euro, iar dobanda variaza intre 7,95%-12,95% la lei, in functie de structura de cost preferata.
In schimb, la Creditul pentru Orice, aceeasi banca percepe o dobanda mai mare, de 9,95%-15,95%, si un comision de acordare superior (3% fata de 2%, in primul caz). Inconvenientul este reprezentat insa de conditiile impuse. Daca pentru un credit de nevoi personale, banca solicita o ipoteca numai pentru valori de peste 20.000 de euro, in cazul creditului pentru studii, ipoteca asupra imobilului este obligatorie, indiferent de valoarea finantarii acordate. Cu alte cuvinte, va trebui sa va ipotecati casa de dragul viitorului odraslei chiar si pentru suma minima de 3.000 de euro.
Aceeasi problema apare si la Banca Transilvania, unde garantiile (imobiliare sau nu) trebuie sa acopere 120% din valoarea creditului plus dobanda pe primele trei luni. Iar dobanda este aceeasi ca si in cazul creditului pentru nevoi personale nenominalizate: 16,5% la lei. In plus, cine ia un imprumut pentru nevoi personale beneficiaza de o dobanda promotionala in primele trei luni (12,5%) si nu trebuie sa prezinte niciun fel de garantii. Ce-i drept, exista si avantaje, printre care si faptul ca imprumutul pentru studii comporta comisioane mai mici.
Studii postuniversitare, doar in tara
Studentii pot obtine maximum 10.000 de euro de la BRD pentru acoperirea taxelor de scolarizare postuniversitare. Banii urmeaza sa fie virati direct in contul facultatii, cu conditia ca institutia de invatamant sa se afle pe lista universitatilor agreate de banca, adica exclusiv cele din Romania. Un astfel de credit este ideal pentru cei dornici sa urmeze un program de MBA (Master in Business Administration), nu si pentru cei care vor sa plece la studiu in afara tarii. Avantajele principale ale acestui produs sunt reprezentate de dobanda de 9,5%, perioada de gratie de un an si lipsa comisionului de acordare.
Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst, este de parere ca reticenta bancilor in a acorda credite pentru studenti este alimentata de o situatie reala. "Banca trebuie sa verifice la fel ce facultate urmeaza sa studieze tanarul. Exista posibilitatea ca multi dintre cei care nu isi permit sa plece «dincolo» sa ia un astfel de credit si sa se bucure de avantajele statutului de student international. Daca este constrans (de o ipoteca) sa se intoarca, atunci tinerii vor ezita sa apeleze la un astfel de articifiu", spune Cabat.
Analistul este insa de parere ca, atata timp cat parintii devin codebitori, ipoteca nu mai este justificata. In strainatate, creditele pentru studenti sunt concepute ca un imprumut acordat pe termen lung, iar in primii ani studentul beneficiaza de o perioada de gratie, care ii va permite sa se angajeze intre timp si abia apoi sa ramburseze banii. Iar aceste conditii justifica dobanzile mai mari comparativ cu alte tipuri de credite.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri