Microsoft a inceput citeasca gandurile oamenilor

Data publicarii: 13-05-2008 | IT&C

Compania a reusit deja sa "traduca" undele cerebrale ale unor gameri, noteaza Cotidianul. Specialistii sai mai lucreaza la vindecarea SIDA pe calculator, dar si la o harta 3D a universului.

Compania americana Microsoft incearca, in prezent, sa creeze un vaccin pentru SIDA pe computer si sa citeasca gandurile, a declarat, recent, la Redmond, Rico Malvar, general manager Microsoft Research.

Cercetatorii Microsoft s-au gandit sa redea tulpina virusului in mod grafic, pe ecranul computerului. Pentru ca nu exista doua persoane care sa aiba acelasi virus (acesta devine mutant imediat dupa infectare), singura solutie pare sa fie identificarea punctelor comune intre mai multe tulpini SIDA, pentru ca un vaccin sa devina posibil, prin studierea tiparelor aminoacizilor care determina sistemul imunitar sa declanseze lupta impotriva virusului.

In laboratoarele Microsoft se mai lucreaza si la citirea gandurilor: cu ajutorul unei casti, cercetatorii au reusit sa "vada" undele cerebrale, printr-un proces numit electroencefalografie, si pe aceasta baza sa faca diferenta, spre exemplu, intre un gamer care se joaca in multiplayer, de unul singur sau care se odihneste.

Printre alte proiecte ale echipelor de cercetare Microsoft se numara si reconstruirea mediului inconjurator in 3D, pe baza pozelor pe care le face, spre exemplu, un turist intr-un oras.

Noua tehnologie Microsoft pentru vizualizarea imaginilor se numeste Photosynth si functioneaza pe baza unui numar mare de poze ale unui loc sau obiect, pe care sistemul le analizeaza, determina punctele lor comune, apoi afiseaza fotografiile intr-un spatiu tridimensional, aratand cum se leaga aceste poze unele de altele.

Si pentru ca Microsoft nu se putea opri aici, cercetatorii sai incearca sa faca si o harta 3D a universului. Astfel, cu ajutorul WorldWide Telescope (o tehnologie care va fi lansata curand pe Worldwidetelescope.org), oricine va putea calatori virtual prin spatiu, gratie terabitilor de imagini pusi cap la cap.

In materie de afaceri, Microsoft incearca sa schimbe directia traditionala. Compania nu trebuie sa uite faptul ca este una de software, iar acest lucru nu o limiteaza la a face doar soft pentru PC, spune Chris Capossela, senior vice president al Microsoft. Acesta a mai afirmat ca viitorul consta in software si in servicii combinate si ca Microsoft nu intentioneaza sa mearga strict pe mana serviciilor de tip "cloud", in care toate aplicatiile si tot continutul sunt oferite strict pe Web.

Un model pentru astfel de afaceri este iTunes, platforma dezvoltata de Apple, care poate sincroniza aparatele Apple (iPod, iPhone etc.) cu un computer, insa ofera si o platforma prin care utilizatorii pot cumpara continut (precum muzica sau filme) de pe Internet.

O foarte mare atentie va fi dedicata de Microsoft telefonului mobil, care va deveni punte intre utilizatorii casnici si cei de business, proiect numit "one Windows Mobile phone for life" (un telefon mobil Windows pentru viata).

Compania intentioneaza, de asemenea, sa deschida cinci noi filiale in anul fiscal urmator, una dintre ele fiind programata pentru Republica Moldova, au precizat surse din cadrul Microsoft.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: