Lipsa fortei de munca penalizeaza dezvoltarea infrastructurii in Romania
Data publicarii: 14-05-2008 | EconomieRomania nu isi permite luxul de a amana investitii majore, pentru care infrastructura este esentiala, insa dezvoltarea acesteia este dificila in lipsa fortei de munca, in contextul emigratiei masive, a declarat europarlamentarul Daniel Daianu.
"Din punct de vedere al infrastructurii, Romania e foarte departe. Nu are luxul de a spune: putem sa amanam investitii majore. Tara poate sa piarda in aceasta competitie si aducerea infrastructurii aproape de media europeana e foarte dificila pentru ca avem o lipsa a fortei de munca", a spus, marti, europarlamentarul Daniel Daianu, prezent la un seminar despre economia Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, organizat la Bruxelles.
Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a amintit, de asemenea, ca avem o problema cu forta de munca, dar considera ca exista solutii ca sectorul privat sa se descurce cu aceasta problema. Mariana Gheorghe a dat ca exemplu programele Erste si Petrom, care incearca sa dezvolte parteneriate cu universitatile, si a adagat ca ar trebui create niste modele care sa fie urmate activ de guvern.
"Migratia nu se afla la nivelul pe care il asteptam, dar am putea asista la o reintoarcere a fortei de munca pentru ca salariile cresc. Trebuie sa gasim modalitatea de a pastra talente. In constructii exista solutii ale guvernului pentru a-i face pe muncitori sa se intoarca", a mai spus directorul Petrom.
"Acest guvern, guvernele straine trebuie sa gaseasca modalitati pentru a-si defini prioritatile pentru a declansa proiecte la nivel international. Nu e suficient sa avem investitii la nivel local, cand vine vorba de trafic, avem o mare responsabilitate. Oamenii nu se misca suficient de repede de la zonele cu surplus in zonele unde e deficit de munca pentru ca diferentele salariale sunt uriase", a mai spus Daianu.
El a adaugat ca, in prezent, se confrunta cu probleme si tari precum Italia si Spania in special in industria constructiilor, "iar oamenii s-ar putea razgandi si intoarce, numai ca nimic nu e usor".
Directorul Comisiei Europene pentru Economiile Statelor Membre, Elena Flores Gual, considera ca, din punct de vedere al lipsei fortei de munca, e nevoie de accelerare la nivel educational. "Romania poate sa invete de la alte tari care au recuperat. Provocarile pentru Romania sunt mai mari si e foarte important ca, pe langa contributia din sectorul privat, autoritatile sa aiba acelasi regim de urgenta pentru a schimba politicile", a spus Gual.
Ea a mai atras atentia asupra ingrijorarilor legate de posibilitatea ca saltul pozitiv facut de Romania sa nu fie sustenabil, ci sa fie bazat "pe lucruri care pe termen lung nu se pot mentine".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri