Lipsa fortei de munca penalizeaza dezvoltarea infrastructurii in Romania

Data publicarii: 14-05-2008 | Economie

Romania nu isi permite luxul de a amana investitii majore, pentru care infrastructura este esentiala, insa dezvoltarea acesteia este dificila in lipsa fortei de munca, in contextul emigratiei masive, a declarat europarlamentarul Daniel Daianu.

"Din punct de vedere al infrastructurii, Romania e foarte departe. Nu are luxul de a spune: putem sa amanam investitii majore. Tara poate sa piarda in aceasta competitie si aducerea infrastructurii aproape de media europeana e foarte dificila pentru ca avem o lipsa a fortei de munca", a spus, marti, europarlamentarul Daniel Daianu, prezent la un seminar despre economia Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, organizat la Bruxelles.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a amintit, de asemenea, ca avem o problema cu forta de munca, dar considera ca exista solutii ca sectorul privat sa se descurce cu aceasta problema. Mariana Gheorghe a dat ca exemplu programele Erste si Petrom, care incearca sa dezvolte parteneriate cu universitatile, si a adagat ca ar trebui create niste modele care sa fie urmate activ de guvern.

"Migratia nu se afla la nivelul pe care il asteptam, dar am putea asista la o reintoarcere a fortei de munca pentru ca salariile cresc. Trebuie sa gasim modalitatea de a pastra talente. In constructii exista solutii ale guvernului pentru a-i face pe muncitori sa se intoarca", a mai spus directorul Petrom.

"Acest guvern, guvernele straine trebuie sa gaseasca modalitati pentru a-si defini prioritatile pentru a declansa proiecte la nivel international. Nu e suficient sa avem investitii la nivel local, cand vine vorba de trafic, avem o mare responsabilitate. Oamenii nu se misca suficient de repede de la zonele cu surplus in zonele unde e deficit de munca pentru ca diferentele salariale sunt uriase", a mai spus Daianu.

El a adaugat ca, in prezent, se confrunta cu probleme si tari precum Italia si Spania in special in industria constructiilor, "iar oamenii s-ar putea razgandi si intoarce, numai ca nimic nu e usor".

Directorul Comisiei Europene pentru Economiile Statelor Membre, Elena Flores Gual, considera ca, din punct de vedere al lipsei fortei de munca, e nevoie de accelerare la nivel educational. "Romania poate sa invete de la alte tari care au recuperat. Provocarile pentru Romania sunt mai mari si e foarte important ca, pe langa contributia din sectorul privat, autoritatile sa aiba acelasi regim de urgenta pentru a schimba politicile", a spus Gual.

Ea a mai atras atentia asupra ingrijorarilor legate de posibilitatea ca saltul pozitiv facut de Romania sa nu fie sustenabil, ci sa fie bazat "pe lucruri care pe termen lung nu se pot mentine".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: