FMI: economia mondiala nu isi va reveni inainte de 2009
Data publicarii: 15-05-2008 | EconomieFondul Monetar International (FMI) nu se asteapta ca economia globala sa isi revina inainte de 2009, chiar daca "o mare parte" din criza financiara s-ar fi incheiat, a declarat directorul FMI Dominique Strauss-Kahn, informeaza Reuters.
"Este prea devreme ca sa stim daca intr-adevar criza financiara este in urma noastra", a spus Strauss-Kahn in cadrul unei conferinte care a avut loc la Ierusalim, cu ocazia celebrarii a 60 de ani de la fondarea Israelului in 1948.
"Probabil o mare parte a crizei financiare a trecut, insa, este dificil de stiut daca s-a incheiat complet", a spus directorul in cadrul unei sedinte cu privire la economia globala. "Cat va dura aceasta incetinire economica? Nu vad nici o reabilitare inainte de 2009", a adaugat Strauss-Kahn.
Strauss-Kahn a mentionat ca pietele emergente solide precum China, India si Brazilia sustin economia mondiala, in ciuda unei crize care a demarat in sectorul creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite - o problema care persista.
Odata cu criza imobiliarelor, una din cele mai mari probleme cu care se confrunta responsabilii de politica monetara o reprezinta dezechilibrele dintre valute, unele subevaluate si unele supraevaluate. Strauss-Kahn nu a dat nici un exemplu.
Scumpirea petrolului, a marfurilor si a alimentelor raman un factor care afecteaza economia globala, a spus Strauss-Kahn.
Pietele europene de capital s-au intarit, iar dolarul s-a apreciat miercuri, pe fondul relaxarii grijilor legate de cresterea economica a Statelor Unite ca urmare a statisticilor americane peste asteptari ale vanzarilor cu amanuntul.
Un strateg de la Goldman Sachs, Abby Joseph Cohen a spus ca se asteapta ca cea mai mare economie din lume sa se stabilizeze in cea de a doua jumatate a anului si sa inregistreze crestere in 2009.
"In urmatoarele cateva luni, datele economice din Statele Unite vor da semne de stabilitate si consideram ca in 2009 vom avea parte de un an de crestere economica", a spus Cohen. "Nu vor fi 4%, insa semnul matematic din fata lor va fi plus", a adaugat strategul.
Cohen considera ca a prevedea impactul asupra pieselor financiare este un scop dificil de atins. Strategul a spus ca exista semne ca volatilitatea pietei s-a relaxat, ca apetitul pentru risc la nivel global incepe sa isi revina si ca pietele americane de capital si de obligationi corporative se comporta "mai normal".
"Credem ca lucrurile sunt in curs de imbunatatire", a spus Cohen. "unii creditori au revenit pe piata, unii investitori de capital revin acum pe piata si unele banci incep sa imprumute", a mai mentionat strategul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri