Romania trebuie sa respecte regulile in gestionarea fondurilor UE

Data publicarii: 11-06-2008 | Economie

Transparenta in gestionarea fondurilor europene si respectarea regulilor sunt esentiale pentru ca Romania sa absoarba eficient subventiile UE, a declarat marti, la Bruxelles, comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner.

"Este foarte important sa aveti un sistem functional de monitorizare a proiectelor cu finantare europeana. Fara acesta, nu veti sti in ce stadiu se afla proiectele si unde exista intarzieri. Nu este doar un instrument birocratic cerut de Comisie, ci unul de management care va va ajuta sa duceti la bun sfarsit proiectele", a spus Danuta Hubner, prezenta la conferinta "Absorbtia fondurilor europene: lectii de la Irlanda si Spania", organizata de europarlamentarul roman Daniel Daianu.

In viziunea lui Hubner, exista trei dimensiuni ale absorbtiei de fonduri: mentinerea la timp a angajamentelor, intelepciunea economica a investitiilor - "nu doar niste proiecte insirate ca pe o lista de cumparaturi" - si respectarea regulilor.

Referitor la respectarea regulilor, comisarul de origine poloneza a subliniat ca executivul european afla intotdeauna daca exista nereguli in gestionarea fondurilor, ceea ce poate duce la blocarea lor. "Nici nu vorbesc de coruptie, pentru ca asta se subintelege, dar despre toate neregulile care pot aparea. Exista controale, atat ex-ante, cat si dupa demararea proiectelor. Un proiect care azi pare perfect poate fi blocat anul viitor, daca in timpul controalelor se constata ca nu s-au respectat regulile in ceea ce priveste achizitiile publice, mediul sau daca nu cooperati cu institutiile financiare", a avertizat comisarul european.

Ajutorul Comisiei Europene poate fi folosit in restructurarea unor "sectoare invechite" din Romania, cum a fost cel al gestionarii resurselor de apa, a exemplificat Hubner.

Luis Costa, consultant independent care  a oferit asistenta tehnica pentru implementarea unui proiect de dezvoltare a resurselor umane din Romania, a subliniat ca cele mai mari deficiente ale tarii sunt infrastructura si pregatirea resurselor umane. "Este foarte importanta modernizarea serviciilor publice din Romania, mai ales in ceea ce priveste resursele umane. Aveti posturi ocupate in totalitate, dar exista un mare deficit de calificare, de utilizare a noilor tehnologii in administratie", a spus Costa.

Un factor important in facilitarea coruptiei sunt salariile mici in serviciul public, a avertizat Anastassions Bougas, sef al departamentului pentru Romania din cadrul Directiei de politica regionala a Comisiei Europene. "Nu pot accepta ca un functionar public care lucreaza 12 ore pe zi sa fie platit cu 200 de euro pe luna, cand trebuie sa evite orice tentatie de frauda si coruptie. Coruptia exista pentru ca exista salarii de 200 de euro. Exista fonduri pentru a acoperi aceste decalaje, dar nu pot accepta nici ca inaltii functionari sa fie platiti cu 1000 de euro si cei care fac treaba cu doar 300", a spus Bougas.

Oficialul european a explicat ca succesul Irlandei si Spaniei in absorbtia de fonduri a fost si o chestiune de mentalitate. In aceste tari, s-a impamantenit ideea ca "a pierde un euro este foarte rau", pentru ca tot cetatenii tarii il vor plati mai tarziu, cu dobanda. Disciplina administrativa si consecventa politicienilor in a duce la bun sfarsit proiectele, chiar daca au fost incepute de altii, fie si rivali, sunt de asemenea esentiale in garantarea unei absorbtii de succes a fondurilor europene. Apoi, e si chestiunea unei viziuni strategice, considera Bougas. "Degeaba faci un parc industrial, dar fara autostrada si aeroport in zona", a exemplificat oficialul UE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: