Finantele au stabilit nivelul indicativ al randamentului emisiunii de eurobonduri

Data publicarii: 11-06-2008 | Finante-Banci

Romania a stabilit un nivel indicativ al randamentului la emisiunea de obligatiuni in euro pe zece ani, care se va situa cu 1,75-1,85 puncte procentuale peste media dobanzilor pietei interbancare a zonei euro, a declarat pentru Reuters o sursa dintr-o banca implicata in aranjarea emisiunii.

Tranzactia este gestionata de bancile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS.

Romania este evaluata de agentia Standard & Poor's cu un rating 'BBB-', de agentia Moody's cu un rating 'Baa3' si de agentia Fitch cu un rating 'BBB'. Autoritatile romane planificasera pentru acest an o emisiune de euroobligatiuni in valoare de 500 milioane euro.

Evaluarea pretului va fi "iminenta, in termen de cateva zile", a declarat sursa bancara.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei si Finantelor, Daniela Daraban, a declarat, pentru Reuters, ca ministerul nu vrea sa comenteze nimic asupra emisiunii de obligatiuni pana joi, cand va avea loc o conferinta de presa.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara la inceputul lunii trecute ca ministerul asteapta un context extern favorabil pentru emisiunea de obligatiuni in euro.

"Pentru lansarea eurobondurilor este nevoie de un context favorabil pe plan international, care presupune o normalizatre a preturilor alimentelor si energiei, semnale pozitive dinspre economia Statelor Unite si o inbunatatire a prognozei pentru Uniunea Europeana", declarase Vosganian, in 6 mai.

Vosganian mai precizase ca ministerul nu isi face probleme in legatura cu refinantarea emisiunii de euroobligatiuni scadenta in iunie 2008, care se va face "fara a afecta echilibrul bugetar, din veniturile din privatizari".

De altfel, ministrul mentiona ca, dupa primele patru luni ale acestui an, bugetul inregistra un excedent de 0,2% din PIB.

Ministerul Economiei si Finantelor anuntase, in decembrie 2007, ca si-a planificat sa se imprumute, in 2008, prin emisiuni de obligatiuni de stat in valoare totala de 11 miliarde lei si printr-o emisiune de euroobligatiuni de cel putin 500 milioane euro, cu scadenta de 10 ani.

Ministerul urmarea, prin noua emisiune de obligatiuni in euro, sa refinanteze emisiunea de eurobonduri in valoare de 600 milioane euro, scadenta in iunie 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: