Deponentii merg in pierdere desi bancile cresc dobanzile

Data publicarii: 12-06-2008 | Finante-Banci

In ciuda majorarilor importante de dobanda, comisioanele, impozitul si in primul rand inflatia erodeaza puterea de cumparare a banilor plasati cu 1,25% pe un an. In actualele conditii de dobanda un depozit pe termen de un an in valoare de 2.000 de lei aduce pierderi reale de aproximativ 25 de lei, potrivit unui calcul realizat de Cotidianul.

Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca dobanzile practicate de banci au crescut semnificativ in ultima perioada, in pas cu majorarile consecutive ale dobanzii de politica monetara stabilite de Banca Nationala a Romaniei. Vinovatii principali sunt comisioanele de deschidere si administrare a contului, impozitul de 16% pe castigurile din dobanda si, nu in ultimul rand, nivelul inca ridicat al inflatiei anualizate. Pentru ca au nevoie de resurse in lei, majoritatea bancilor au initiat promotii axate in jurul produselor de economisire in moneda nationala.

Acest fenomen este vizibil cu precadere la bancile de dimensiuni mai mici, unde gasim in acest moment si cele mai bune dobanzi. Valoarea randamentelor anuale in cazul unor institutii de credit precum Banca Romaneasca, Libra Bank sau ProCredit se apropie de 11%, nivel maxim pentru dobanzile la depozitele la termen practicate de bancile din Romania. Si banci mari, cel mai recent BCR, au astfel de promotii, insa dobanzile se mentin inca in jurul a zece procente.

Cu o inflatie estimata la peste 7% si cu o crestere a preturilor la nivelul lunii mai de 8,6%, bancile nu ofera randamente la depozite care sa reprezinte castiguri reale. De altfel, nici cele mai bune trei oferte nu aduc beneficii, ci, mai degraba, pierderi reale. Banca Romaneasca are depozitul la termen cu plata la scadenta, a carei dobanda este de 10,75%, cea mai mare din piata pentru o perioada de 12 luni. La scadenta depozitului, castigul din dobanda pentru economii in valoare de 2.000 de lei va fi de 215 lei. Banca aplica un comision de deschidere si administrare a contului de 1,25 lei/ luna(15 lei pe an) si inca un comision pentru inchiderea contului. Scazand din cei 215 lei aceste doua comisioane obtinem un profit de aproximativ 190 de lei. Dupa aplicarea impozitului de 16% mai raman aproximativ 160 de lei, care reprezinta castigul pentru un depozit pe un an. In total, dupa 12 luni in cont vor fi 2.160 de lei in loc de 2.000 de lei, care fusesera plasati initial. Ponderata insa cu rata inflatiei (aproximativ 8,46% in acest moment) suma se reduce la 1.978 de lei. Altfel spus, dupa un an am pierdut real 22 de lei sau puterea de cumparare a banilor plasati a scazut cu circa 1,25%. Chiar daca luam in consideratie o inflatie de numai 7,5%, pierderile se mentin.

Pentru a ramane pe zero, inflatia anualizata ar trebui sa fie pe cele 12 luni ale depozitului de 7,3%. Am avea un oarecare profit in cazul unei inflatii de 7% si in conditiile in care nu umblam la depozit decat dupa scadenta. In alta situatie se adauga un comision de retragere anticipata care diminueaza valoarea depozitului.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: