Creditul din generatie in generatie - la moda in Polonia

Data publicarii: 12-06-2008 | Finante-Banci

Impartirea unei datorii bancare intre parinti si copii inca de la contractare, mai degraba decat mostenirea acesteia, a ajuns la moda in Polonia, insa rezultatele sunt tot o "inrobire din tata in fiu". Polonezii apeleaza tot mai des la aceasta modalitate de contractare a unui credit (explicata de cotidianul Dziennik, citat de Rompres), pentru ca altfel nu ar fi bagati in seama de banci sau nu ar obtine conditii de creditare favorabile.

Daca ar dori sa ia un credit separat, parintii ar demonstra ca au venituri suficiente, dar nu ar putea obtine intreaga suma dorita din pricina varstei. In schimb, daca tinerii ar face acelasi lucru, si lor le-ar fi refuzata toata suma, pentru ca inca nu au atins un nivel al veniturilor care sa ofere bancilor increderea ca vor avea de unde sa-si recupereze banii.

Prin urmare, parintii si copiii iau imprumuturile impreuna, in ipostaza de "codebitori", iar moneda preferata este francul elvetian, o valuta destul de stabila, care face ca orice credit sa para "mai ieftin". Luati impreuna, un tata si un fiu indeplinesc doua conditii - si a solvabilitatii (care permite imprumutarea unei sume cat mai mari), si a esalonarii creditului pe o perioada cat mai lunga. Acest lucru este posibil pentru ca bancile poloneze obisnuiesc sa ia in considerare varsta celui mai tanar dintre doi codebitori, atunci cand le ofera acestora un imprumut.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: