Moody's evalueaza mai multe banci din Romania care au cerut rating

Data publicarii: 13-06-2008 | Finante-Banci

Agentia de rating Moody's evalueaza in prezent profilul financiar al mai multor banci din Romania care au solicitat calificative, astfet incat in scurt timp numarul bancilor romanesti notate de agentie ar putea creste, a spus analistul Moody's pe sectorul bancar, Constantinos Pittalis.

"Am primit solicitari de la mai multe banci din Romania, pe care le analizam, iar in scurt timp am putea monitoriza mai multe banci pe piata romaneasca", a declarat Pittalis.

In prezent, Moody's monitorizeaza patru dintre bancile din Romania - BRD Groupe Societe Generale (D+, Ba1, A2/P-1), Banca Comerciala Romana (D, Ba2, Baa1/P-2), Raiffeisen Bank Romania (D, Ba2, A3/P-1) si Banca Comerciala Carpatica (D-, Ba3, Ba3/NP).

Aceste banci au ratinguri individuale cuprinse intre D+ si D-, indicative care reprezinta evaluarea Moody's privind soliditatea financiara proprie a bancii, excluzand riscurile externe de finantare sau sustinerea financiara externa.

Ratingurile individuale acordate bancilor romanesti sunt printre cele mai scazute dintre institutiile financiare din alte state din regiune monitorizate de Moody's, la acelasi nivel situandu-se doar bancile din Letonia si Bulgaria. Calificative mai scazute au, insa, bancile din Lituania.

Comparativ cu alte state europene, ratingurile medii acordate Romaniei se situeaza la un nivel de mijloc, pe acelasi palier cu Bulgaria, dar mai sus decat Ucraina, Rusia sau Lituania, potrivit reprezentantilor agentiei de evaluare financiara.

State precum Polonia sau Ungaria au banci cu ratinguri mai bune decat cele din Romania, cele mai bine cotate fiind bancile din Marea Britanie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: