3.000 de lei - salariul mediu al unui vagabond

Data publicarii: 13-06-2008 | Diverse

Lumea s-a obisnuit cu ei. Copii, batrani, ologi si orbi, mame cu prunci in brate isi tanguie soarta pe strazi, pe treptele bisericilor, in zonele cele mai prospere si mai aglomerate ale oraselor. Daca le dai sau nu bani, e alegerea ta. Politia Capitalei stie insa cat de rentabil e sa strorci ca pe o lamaie mila romanului. Un cersetor castiga cel putin 2.000 de lei de luna, daca nu chiar 3.000 sau 4.000 de lei, noteaza Gandul. Ieri, de Ziua Internationala impotriva Exploatarii Copiilor prin Munca, Directia Generala a Municipiului Bucuresti s-a alaturat pentru prima data organizatiei "Salvati Copiii", intr-o campanie stradala de prevenire a fenomenului cersetoriei.

"Sa omori cu bunatate"

Dupa ce a aplicat amenzi cu duiumul, fara a obtine vreun rezultat concret, Politia Capitalei s-a gandit sa-si mute centrul de interes de la cersetori la cetateni. 50 de politisti de proximitate, alaturi de voluntari si asistenti sociali, au impartit materiale informative in 24 de zone ale Bucurestiului, considerate puncte-cheie de actiune ale cersetorilor. Campania a fost denumita de politisti "Print si cersetor" si se desfasoara sub sloganul "Educatia - solutia pentru eliminarea muncii copiilor". O.N.G.-urile sunt cele mai interesate de reintegrarea scolara a copiilor proveniti din familiile sarace, unde parintii prefera sa-si trimita copii sa ceara de pomana, decat sa-si caute un loc de munca. In a doua etapa a campaniei, organizatorii vor efectua un sondaj de opinie, pentru a afla cum este perceput fenomenul cersetoriei de catre cetateni, dupa care se va clarifica situatia copiilor nevoiti sa intinda mana pe strada. Campanii similare se desfasoara de mult, in alte tari ale Europei, precum Mare Britanie, unde 70% dintre persoanele care traiesc din mila oamenilor folosesc banii primiti de pomana pentru a-si cumpara droguri. Numele campaniei "Are you killing with kindness?" se inspira din aceasta cruda realitate.

Record: un cersetor a luat peste 1.000 de amenzi in doi ani

Cersetoria este considera infractiune, conform articolului 326 din Codul Penal si se sanctioneaza cu inchisoarea de la o luna la 3 ani. Din datele centralizate de Politia Capitalei, numarul cersetorilor prinsi in flagrat a crescut, de la 225 de cazuri in 2006, la 407 cazuri in 2007. De asemenea, a crescut si numarul dosarelor penale, de la 148 la 272. Cat despre amenzile aplicate, numarul lor a scazut de la 18.296 in 2006, la 10.911, in 2007. De la inceputul anului si pana in prezent, politisti au mai scris degeaba 6.293 de amenzi. "Majoritatea sactionilor contraventionale nu se platesc. Avem chiar un cersetor care a incasat peste 1.000 de amenzi in doi ani si nu a platit nici una", a subliniat ieri, in conferinta de presa, directorul adjunct al D.G.P.M.B., Catalin Adam. Legislatia romaneasca prevede sanctiuni si pentru parintii care isi obliga copiii sa cerseasca. Numai anul trecut s-au deschis 77 de dosare, in baza legii 272. Dintre acestea, 67 au fost finalizate si in doar 3 cazuri s-a dispus trimiterea lor in instanta. Situatia nu e mai roz nici in prima jumatate a acestui an. 40 de dosare, dintre care 19 finalizate.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: