BCR: Gandim la fel, dar noi va luam banii
Data publicarii: 23-06-2008 | Finante-BanciLa rugamintea unui prieten, am intrat in BCR Drumul Taberei sa platesc trei facturi. Aglomerat, la prima vedere pentru o joi dupa-amiaza la ora 17.00. La casierie functionau doar doua case din trei, dar banuiesc ca acesta este un caz fericit - putea sa functioneze doar una. Ma asez la coada cam pe la 16.49. Astept 25 de minute. La 17.15 ajung in fata si ii inmanez casierei cele trei facturi. Nu erau intr-un format clasic de factura, astfel incat angajata BCR s-a pierdut nevazand suma de plata in coltul dreapta jos. A trebuit sa ii arat eu care este suma de plata deoarece: "Nu am timp sa citesc romane, mai sunt si alti oameni la coada", a replicat casiera.
Ma supun si ii arat unde este scrisa suma de plata. La 17.16 ma informeaza sec: "Stiti ca aveti de platit comision de 1,5% din valoarea facturii, minim 5 RON?". Evident nu stiam acest mic amanunt. Nu era scris nicaieri. M-a informat insa inainte sa-mi ia banii (bila alba). In timp ce dumneaei procesa facturile, eu faceam calcule. Deci cat? 1,5% din valoarea facturii? Aveam 3 facturi, fiecare in valoare de aproximativ 50 RON. In mod normal, ar fi trebuit sa platesc 0,75 RON de factura. Dar nu, BCR mi-a luat 10% pentru fiecare factura in parte. Mi se pare furt. Revoltata, o intreb pe casiera unde este afisat acest comision? "Este la avizier domnisoara".
Ma indrept catre avizier. Studiez cearsafurile de la avizier care contineau orice altceva in afara de taxe si comisioane. Ma indrept catre o consiliera de la un birou si o rog sa-mi arate si mie unde sunt afisate aceste comisioane. Surprinsa de aceasta cerinta neobisnuita, isi intreaba o colega. Nici aceasta nu stie. Se foiesc, se rasucesc, apeleaza la o terta colega. Aceasta se duce la ultimul om disponibil si imi spune: "Asteptati un moment". Momentul trece, cele doua discuta, una din ele cauta in computer, probabil lista de comisioane care ar fi trebuit sa fie afisata la avizier. Mai trec niste mici "momente", timp in care in stanga mea apare paznicul bancii cu doua pungi de pufuleti si una de chipsuri si i le inmaneaza unei consiliere. La modul cel mai profesional desigur. Intr-un final, dupa socul cu pufuletii, apare doamna cu o lista. Mi-o intinde si imi spune: "Uitati, aici scrie." Nu apuc sa citesc bine ce scria pe foaie, ca imi zice pe un ton autoritar: "Nu o puteti pastra, trebuie sa mi-o dati inapoi, este o norma interna a bancii".
Stimati angajati ai BCR-ului, nu vi se pare normal ca o lista de comisioane sa fie vizibila, sa aiba acces clientii care pasesc in banca dumneavoastra la ea? NU, nu vi se pare firesc. Insist si spun ca doresc sa devin client al BCR si ca trebuie sa stiu la ce ma inham. Nici asa nu le impresionez pe doamne. Sub amenintarea unei reclamatii la Protectia Consumatorului, se incumeta si imi printeaza din pretioasa norma a bancii, doar fragmentul cu taxa in cauza:
O reproduc, cu riscul de a dezvalui un secret de stat:
"Plati in numerar la ghiseele bancii, reprezentand contravaloarea facturilor/contractelor etc de furnizare utilitati/prestare servicii/vanzare produse, cu exceptia Conventiilor, incheiate intre banca si furnizorii de utilitati/servicii/produse care prevad conditii diferentiate de pret - 1,5%, min 5 RON/operatiune."
In concluzie, dragi BCR-isti - sefi, simpli angajati - NU gandim la fel. Da deloc. Orice client doreste sa fie bine primit in banca, doreste ca toate comisioanele si taxele dumneavoastra sa fie la vedere si mai doreste sa nu fie furat pe fata. Si asta nu se intampla, cel putin nu in sucursala Drumul Taberei, nr. 82. Nu joia.
Ana Maria Megan
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri