Dobanzile dau tonul paritatii euro - dolar

Data publicarii: 30-06-2008 | International

Evolutia paritatii euro/dolar continua sa se afle sub efectul posibilelor decizii ale bancilor centrale de pe cele 2 maluri ale Atlanticului. Fiecare declaratie a oficialilor sau zvonuri privind majorarea dobanzilor de politica monetara din euro-zona au efecte imediate asupra euro sau dolarului, motiv pentru speculatori de marcare a profiturilor.

Saptamana trecuta nu a iesit din aceasta "schema", euro urcand de la un minim de 1,5470 dolari, la inceputul saptamanii, la aproape 1,58 dolari (1,5792 dolari), piata americana inchizandu-se la 1,5775 dolari, fata de 1,5756 dolari, joi seara. Ultima data, paritatea dintre cele doua monede s-a situat la peste 1,58 dolari in data de 9 iunie. Reamintim ca maximul istoric a fost de 1,602 dolari, atins in 22 aprilie.

Aprecierea monedei unice a venit ca urmare a declaratiilor oficialilor Bancii Centrale Europene si ai Rezervei Federale americane.

Dupa ce in urma cu cateva saptamani seful Fed, Ben Bernanke, declara ca deprecierea dolarului are efecte inflationiste la nivel mondial, iar seful Trezoreriei, Henry Poulson, afirma ca ramane adeptul "dolarului tare", saptamana trecuta oficialii Fed aratau o incredere mai mare in cresterea economica si considerau ca, desi inflatia ramane o problema, cresterea preturilor ar trebui sa fie moderata in a doua parte a anului, dupa ce decisesera miercuri sa mentina nivelul dobanzii de referinta la 2%, dupa ce in septembrie trecut ea era de 5,255. Semnalul ca dobanzile din America nu vor creste a avut efect imediat, euro a urcat spre 1,58 dolari.

In schimb, oficiali ai BCE au avertizat miercuri cu privire la riscurile legate de accentuarea inflatiei, consolidand investitorilor ca in sedinta comitetului sau monetar din 3 iulie va urma o crestere a dobanzii de la 4 la 4,25%. "Nu spun ca acest lucru este sigur. Spun ca este posibil", a declarat seful BCE, Jean-Claude Trichet. Aceste perspective au produs si o apreciere consistenta a monedei unice fata de cea nipona, joi ea urcand la 169,44 yeni, nou maxim istoric.

Aurul a urcat la Londra la 919,50 dolari

Legatura dintre moneda americana si metalul galben s-a mentinut si saptamana trecuta, aprecierea dolarului aducand scaderea unciei de aur, iar deprecierea o crestere a aurului.
De obicei, in perioade de criza, cum este cea actuala in care majorarea pretului la petrol pare de neoprit, ceea ce provoaca presiuni inflationiste la nivelul intregii economii mondiale, investitorii vad in aur cel mai sigur refugiu.

Daca la sfarsitul saptamanii precedente uncia de aur era cotata la LBMA la 907,50 dolari, ea a scazut lunea trecuta la 898,50 dolari, iar marti a fost atins un minim de 887,25 dolari. Incepand de joi, dupa decizia Rezervei Federale americane de a mentine dobanda sa de politica monetara la 2%, aurul a inceput sa creasca, atingand la fixingul de vineri seara de la Londra o valoare de 919,50 dolari, dupa ce dimineata cotatia a fost de 923 dolari.

Pe Comex, divizia specializata a New York Mercantile Exchange, pretul unciei cu livrarea in august a depasit, de asemenea, nivelul de 920 dolari.

Analistii considera ca cererea de metale pretioase se afla pe o panta ascendenta, ceea ce ar putea sa duca la o crestere a aurului la 1.200 de dolari pe uncie pana la sfarsitul anului, depasind, astfel, recordul de 1.033,90 dolari atins in martie, pe termen lung vorbindu-se despre valori de 2.300 sau chiar de 5.000 dolari. Analistii Erste Bank anticipeaza ca aurul va trece din nou in acest an peste pragul de 1.000 de dolari pe uncie. "Consideram actuala consolidare drept o oportunitate solida de cumparare si estimam ca pretul aurului va creste din nou, pe termen mediu spre lung", afirma un reprezentant al bancii.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: