IFN-urile, magnet pentru restantieri

Data publicarii: 04-07-2008 | Finante-Banci

Ponderea restantelor in totalul finantarilor acordate de institutiile financiare nebancare depaseste 10%, noteaza Adevarul. Conditiile simple de acordare a creditelor au determinat multi romani sa apeleze la IFN-uri. Numai ca acestia nu s-au dovedit a fi si cei mai constiinciosi clienti.

Valoarea creditelor restante si indoielnice din bilanturile institutiilor financiare nebancare (IFN) ocupa la finele lui 2007 o pondere de 10,2% in totalul finantarilor din sector, potrivit datelor bancii centrale.

"E un semnal de alarma pe care Banca Nationala vrea sa il traga. Nivelul creditelor neperformante oferite de institutiile financiare nebancare a inceput sa devina ingrijorator", a declarat Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Ritmul si ponderea ingrijoreaza BNR

Totalul imprumuturilor nete acordate de institutiile acestui sector au atins anul trecut 23,16 miliarde de lei, iar cele restante si indoielnice s-au situat la 2,36 miliarde de lei. "Ca volum, creditele neperformante sunt nesemnificative, iar riscul sistemic nu este mare. Ritmul de crestere si ponderea sunt cele care dau semne de ingrijorare", a subliniat Lazea.

Ponderea mare a creditelor neperformante acordate de IFN-uri poate fi pusa si pe seama faptului ca banca centrala exercita un control partial asupra acestora. "Institutiile financiare nebancare sunt supuse mai putin controlului BNR, doar o parte dintre reglementarile care se aplica bancilor sunt valabile si pentru acestea", a mai spus Lazea. Mai exact, exista o portita de scapare pentru IFN-uri. Acestea nu sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii, iar pentru ca nu atrag depozite, se finanteaza de la banci si practica, in acest sens, dobanzi mai ridicate.

Avand in vedere ritmul si ponderea mare a creditelor neperformante, trebuie gasita o solutie pentru reducerea acestora. "Nu stiu in ce masura practica europeana ar putea permite un control mai amanuntit asupra acestor institutii", a spus, totusi, economistul sef al BNR.

Bancile pot "masca" neperformanta

In cazul institutiilor bancare, creditele restante si indoielnice reprezentau la finele anului trecut doar 0,2% din totalul portofoliului de imprumuturi. Pe langa faptul ca sunt supuse unui control mult mai riguros din partea BNR, bancile pot folosi unele metode de mascare a neperformantei. Atunci cand ritmul de creditare este foarte mare, bancilor le este usor sa ascunda imprumuturile restante si indoielnice sub forma creditelor noi.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: