Bancile chineze, cel mai putin afectate de criza creditelor
Data publicarii: 05-08-2008 | InternationalBancile chineze s-au dovedit, pana in prezent, cele mai eficiente in evitarea crizei creditelor generata de SUA, in conditiile in care trei dintre cele mai mari sase institutii financiare le apartin.
Chiar daca in ultima perioada actiunile bancilor chineze au scazut, cunoscand chiar o depreciere de 20% pe bursa din Hong Kong, raman totusi mult mai ferite in fata avalansei ipotecare, care a maturat deja zeci de banci din America si Europa.
Potrivit datelor colectate de Bloomberg, aproape nici un dolar din cele 480 miliarde estimate ca pierderi nu au venit din institutiile de credit chineze.
In comparatie cu gigantii americani Citigroup si Bank of America, pana nu demult cele mai mari banci din lume, bancherii chinezi pot rasufla usurati. Industrial&Comercial Bank of China (ICBC), principala banca chinezeasca, a raportat un profit in crestere cu 50% in prima jumatate a anulu. China Citic Bank, pentru accesi perioada, a afisat un profit de 150%, procent la care cu greu ajungeau bancile americane chiar in perioada lor de glorie. China Construction Bank urmeaza sa isi faca public profitul zilele urmatoare dar, potrivit analistilor, este de peste 50%.
Cresterile puteau fi sensibil mai mari daca nu ar fi fost investite sume importante in institutii financiare occidentale. Astfel, o serie de fonduri chinezesti au cumparat actiuni in valoare de 19,3 miliarde dolari la companii precum Barclay Plc, Fortis, Standard Bank Group, etc. Valoarea de piata actuala este cu 7 miliarde mai mica.
Aceste pierderi au determinat bancherii chinezi sa fie mult mai prudenti in a face noi achizitii peste Ocean. In schimb, bancherii occidentali care au investit in China au suficiente motive sa se felicite. Bank of America a cumparat in 2005 9% din actiunile China Construction Bank. Acum valoarea teoretica a actiunilor este de 17 miliarde dolari.
Atat pentru bancile autohtone cat si pentru cele straine, valoarea propriilor investitii nu se reduce doar la pretul actiunilor. Bancile occidentale vand, la randul lor, servicii financiare pe o piata cu o crestere de 10% pe an.
Analistii financiari considera ca orizontul de crestere al Chinei se poate intinde pe termen lung, nefiind nici un semn ca economia asiatica ar avea vreo fisura.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri