Scadere cu 30 la suta in 12 luni, la BVB
Data publicarii: 11-08-2008 | BursaPlasamentele financiare au adus investitorilor, in general, randamente negative in ultimele 12 luni, pe fondul corectiilor semnificative de pe piata de capital, cu consecinte si asupra fondurilor mutuale. Investitiile in actiunile cele mai lichide de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat un randament mediu negativ, de minus 30,28 la suta pe ultimele 12 luni, masurat de indicele BET, care arata dinamica cotatiilor celor mai lichide 10 actiuni, potrivit datelor furnizate de societatea de brokeraj Intercapital Invest. Investitiile in fondurile mutuale au avut, de asemenea, un randament mediu negativ, de minus 14,87 la suta in perioada analizata.
Cei care si-au transformat leii in dolari, in urma cu un an de zile, au inregistrat la momentul actual o scadere de 1,69 la suta, iar cei care si-au pastrat economiile in euro au inregistrat insa o apreciere de 15,33 procente. Investitorii care au plasat bani in actiunile de pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat in ultimele 12 luni un randament mediu negativ, de minus 7,98 la suta. Rata inflatiei in ultimele 12 luni a fost de 8,46 la suta. Aceste date reflecta destul de fidel faptul ca, in ciuda aderarii la UE, tara noastra ramane o economie in curs de dezvoltare in care legatura dintre economia reala si piata de capital este una mai degraba marginala.
Intr-o tara dezvoltata economic, reducerea cu aproape o treime a activitatii bursiere ar fi putut sa se produca numai ca o consecinta a evolutiei catastrofale a principalilor indicatori din economia reala, din timp ce in Romania acest fenomen survine concomitent cu o crestere economica de sase-sapte la suta si cu investitii straine cifrate intre sapte si zece miliarde de euro in ultimii doi ani. Scaderea de pe BVB a avut, printre cauzele principale si "mutarile fortate" ale BNR prin care dobanda cheie a fost majorata succesiv incepand din toamna anului trecut de la 8 la 10,5 la suta.
Un alt paradox al economiei romanesti este cel al intaririi mondei nationale simultan cu adancirea continua a deficitului de cont curent, dar si aceasta anomalie se explicam tot prin statutul de tara in curs de dezvoltare, exportatoare de muncitori care trimit bani acasa si, in acelasi timp, atractiva pentru investitii straine. Reversul medaliei ar putea fi, insa, cresterea afluxului de imigranti din China si Asia de Sud.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri