Scadere cu 30 la suta in 12 luni, la BVB

Data publicarii: 11-08-2008 | Bursa

Plasamentele financiare au adus investitorilor, in general, randamente negative in ultimele 12 luni, pe fondul corectiilor semnificative de pe piata de capital, cu consecinte si asupra fondurilor mutuale. Investitiile in actiunile cele mai lichide de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat un randament mediu negativ, de minus 30,28 la suta pe ultimele 12 luni, masurat de indicele BET, care arata dinamica cotatiilor celor mai lichide 10 actiuni, potrivit datelor furnizate de societatea de brokeraj Intercapital Invest. Investitiile in fondurile mutuale au avut, de asemenea, un randament mediu negativ, de minus 14,87 la suta in perioada analizata.

Cei care si-au transformat leii in dolari, in urma cu un an de zile, au inregistrat la momentul actual o scadere de 1,69 la suta, iar cei care si-au pastrat economiile in euro au inregistrat insa o apreciere de 15,33 procente. Investitorii care au plasat bani in actiunile de pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat in ultimele 12 luni un randament mediu negativ, de minus 7,98 la suta. Rata inflatiei in ultimele 12 luni a fost de 8,46 la suta. Aceste date reflecta destul de fidel faptul ca, in ciuda aderarii la UE, tara noastra ramane o economie in curs de dezvoltare in care legatura dintre economia reala si piata de capital este una mai degraba marginala.

Intr-o tara dezvoltata economic, reducerea cu aproape o treime a activitatii bursiere ar fi putut sa se produca numai ca o consecinta a evolutiei catastrofale a principalilor indicatori din economia reala, din timp ce in Romania acest fenomen survine concomitent cu o crestere economica de sase-sapte la suta si cu investitii straine cifrate intre sapte si zece miliarde de euro in ultimii doi ani. Scaderea de pe BVB a avut, printre cauzele principale si "mutarile fortate" ale BNR prin care dobanda cheie a fost majorata succesiv incepand din toamna anului trecut de la 8 la 10,5 la suta.

Un alt paradox al economiei romanesti este cel al intaririi mondei nationale simultan cu adancirea continua a deficitului de cont curent, dar si aceasta anomalie se explicam tot prin statutul de tara in curs de dezvoltare, exportatoare de muncitori care trimit bani acasa si, in acelasi timp, atractiva pentru investitii straine. Reversul medaliei ar putea fi, insa, cresterea afluxului de imigranti din China si Asia de Sud.

Cronica Romana