Romanii au mai mare incredere in manageri decat vest-europenii
Data publicarii: 13-08-2008 | DiverseAproape jumatate din romani au incredere in managerii de mari companii, proportie mult mai ridicata decat a vest-europenilor, unde doar putin peste un sfert dintre cetateni au o parere buna despre acestia, potrivit unui studiu realizat de GfK Custom Research, transmis de GfK Romania.
Astfel, 46% din respondentii din Romania au incredere in managerii marilor companii, mult peste media respondentilor din tarile Europei de Vest, de 28%, insa se afla usor sub media statelor din Europa Centrala si de Est, de 52%.
Imaginea managerilor este in mare parte negativa in Europa Occidentala, doar in trei state - Spania, Portugalia si Suedia - managerii bucurandu-se de apreciere din partea a cel putin 40% din populatie, potrivit studiului publicat de GfK Romania.
Spre deosebire, in Germania, sefii marilor companii au parte de un nivel scazut de incredere, de 15%.
GfK Trust Index evidentiaza ca doar 25% din participantii rusi la studiul desfasurat in martie - aprilie 2008 au incredere in conducatorii marilor companii din aceasta tara, in timp ce in SUA "aproximativ o treime din subiecti a considerat ca poate avea incredere in manageri".
Prin urmare, pe ansamblu, acest grup profesional este pe locul 18 intr-un clasament privind 20 de meserii care se bucura de incredere din partea populatiei, realizat de GfK, pe ultimele locuri fiind publicitarii si politicienii.
Pe de alta parte, cei peste 19.750 de respondenti din 19 tari europene si Statele Unite ii apreciaza cel mai mult pe pompieri, doctori, profesori, politisti, militari si postasi.
Raportul GfK a avut in vedere increderea in urmatoarele profesii: doctori, bancheri, functionari din sectorul public, preoti, pompieri, brokeri, ziaristi, profesori, manageri de corporatii, cercetatori de piata, militari, politicieni, politisti, postasi, avocati, judecatori, lucratorii din organizatii de mediu, cei din organizatiile de caritate si publicitarii.
Pompierii, cei mai de incredere
Similar anchetei din urma cu sase luni, cetatenii din tarile in care a fost realizat sondajul au acordat din nou pompierilor cel mai inalt nivel de incredere, arata cercetarea GfKCustom Reasearch.
"Mai mult de 90% dintre vest-europeni si americani conteaza pe serviciul lor de pompieri. In Europa Centrala si de Vest, pompierii s-au clasat pe locul 2, cu un scor de 80% in Indicele de Incredere. In aceste regiuni, respondentii au considerat ca profesorii sunt grupul cel mai demn de incredere", se mai arata in comunicatul emis de GfK Romania.
In Europa vestica, doctorii se claseaza pe pozitia urmatoare ca fiind cei mai de incredere, dupa ce aproximativ 84% dintre respondenti au afirmat ca au incredere in acest grup profesional. A existat si o exceptie, Grecia, in care doar 51% din subiecti au considerat ca doctorii sunt demni de incredere.
In Europa de Vest si in SUA, aproximativ trei sferturi din persoanele chestionate au incredere in politie. Suedezii (cu 87%) si nemtii (cu 85%) considera ca politistii merita incredere. Acestia sunt priviti mai putin favorabil in Europa Centrala si de Est, unde numai 47% din respondenti au exprimat o opinie pozitiva.
In ce priveste gradul de incredere acordat armatelor in Europa occidentala, acesta este similar cu cel pentru politie. In SUA, fortele armate au punctat cu 10% mai mult in termeni de nivel de incredere, aproximativ 83% dintre ei exprimand o parere pozitiva. Acest fapt plaseaza fortele armate pe locul 3 in SUA, inaintea profesorilor si a doctorilor.
Judecatorii si agentiile de protectia mediului au fost clasificate ca fiind de incredere de catre aproximativ 60% dintre respondenti in Europa, precum si in Statele Unite.
Suedezii, olandezii, polonezii si germanii au o parere foarte buna fata de sistemele lor judiciare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri