Salariul unui sef de SIF, 5.000 de euro lunar

Data publicarii: 13-08-2008 | HR/Cariere

Sefii SIF-urilor, unele dintre cele mai bogate companii romanesti care au sub administrare active de circa trei miliarde de euro, au un salariu fix in jurul a 5.000 de euro lunar, potrivit unor surse apropiate conducerilor acestor societati, noteaza Business Standard. Pe langa acest salariu, unele societati de investitii financiare (SIF) mai ofera, la finalul anului, si bonusuri de performanta, dar aceasta practica nu este general valabila la toate cele cinci SIF-uri, au mai spus aceleasi surse.

Bonusurile sunt legate de indicatori, precum profitul inregistrat de acea societate sau de valoarea activului net al acesteia. "Salariul unui presedinte de SIF este sub cel al unui presedinte de banca si, in general, salariile sunt mult sub cele platite in sistemul bancar", au declarat reprezentantii unei societati de investitii financiare.

In cazul SIF-urilor, presedintele Consiliului de Administratie detine, de regula, si principala functie executiva, cea de director general.

Potrivit informatiilor din piata de resurse umane, salariul mediu al unui director executiv de banca depaseste 15.000 de euro.

Anual, SIF-urile cheltuie, in total, cateva milioane de euro cu salariile platite angajatilor, conform rapoartelor anuale ale acestora.

Cele mai ridicate cheltuieli cu salariile le-a avut, anul trecut, SIF Transilvania, in valoare de peste 11 milioane de lei (3,2 milioane de euro), la polul opus aflan- du-se SIF Muntenia, care a avut chel-tuieli cu salariile de un milion de lei (0,3 milioane de euro), dar, in acest caz, societatea lucreaza cu o alta firma, Muntenia Invest, pentru administrarea activelor.

SIF-urile nu fac publice salariile pe care le platesc managerilor, situatie intalnita, de altfel, la cele mai multe dintre companiile listate la bursa. Cu toate acestea, unii dintre sefii SIF-urilor spun ca vor discuta cu ceilalti membri ai Consiliului de Administratie (CA) pentru a-i convinge sa-si prezinte contractele de munca.

"Eu le-am propus celorlalti administratori ai SIF Moldova sa-si faca publice contractele de munca si voi discuta din nou cu ei", a declarat Catalin Chelu, care a preluat recent conducerea acestei societati. El nu a oferit si alte detalii privind salariile managerilor SIF Moldova. Salariul de 5.000 de euro pe care-l primeste directorul general al unui SIF este apropiat de suma pe care SIF Moldova a acceptat sa o plateasca fostului presedinte Sorin Turtoescu pentru activitati de consultanta.

Cel mai bine platiti presedinti de companii listate la bursa, potrivit raportarilor disponibile pe piata, sunt Dan Barbulescu, seful companiei Cocor Bucu-resti, care detine centrul comercial cu acelasi nume din Capitala, si Dragos Simion, presedintele retailerului Flamingo. Barbulescu are un castig lunar de pana la 20.000 de euro, in timp ce salariul lui Dragos Simion este de 5.000 de euro/luna.

Conform unei analize realizate de Business Standard la finalul lunii iunie, doar 20 dintre companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si o parte dintre cele mai mari companii de pe Rasdaq au anuntat remuneratiile pentru membrii CA, desi aceste informatii ar trebui aduse la cunostinta investitorilor.'

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: