Economiile Romaniei si Bulgariei, cele mai amenintate de o aterizare dura
Data publicarii: 18-08-2008 | EconomieTarile care au aderat cel mai recent la UE, Romania si Bulgaria, sunt acum, principalele candidate la o "aterizare fortata" dupa ce economiile lor au inregistrat o crestere rapida, de aproximativ 7-8 la suta pe an, se arata intr-o analiza a cotidianului britanic "The Economist", articol intitulat "Petrecerea se apropie de sfarsit".
"In pofida ingrijorarilor UE referitoare la coruptie si crima organizata in tarile membre care au aderat recent, Romania si Bulgaria (si cele mai sarace), economiile lor au inregistrat o crestere rapida, de aproximativ 7-8 la suta pe an. Ele sunt acum candidate la o aterizare periculoasa (hard landing). Himera proprietatilor pare sa fie la limita exploziei, desi inca nu a afectat restul economiei. Evitand sanctiunile de la Bruxelles (nu complet, in cazul Bulgariei), politicienii din Balcani par sa creada ca sfidarea legilor economice este o chestie sigura", se precizeaza in articolul mentionat.
Statele din Europa de Est se confrunta cu o incetinire economica, dupa un parcurs bun.
A durat cativa ani splendizi, iar petrecerea inca nu s-a terminat. Timp de zece ani sau chiar mai mult, Europa de Est a beneficiat de sansa exceptionala si, de cele mai multe ori, neasteptata a stabilitatii politice si economice, inclusiv aderarea la UE a zece state, apoi a inca doua state.
Aceste fenomene au crescut increderea investitorilor si au redus costurile imprumuturilor, producand noi afaceri infloritoare si rate fantastice de crestere a PIB.
Aceasta situatie nu putea dura, insa, la nesfarsit. Costurile salariale sunt in crestere, forta de munca a inceput sa muste.
Infrastructura invechita, cum ar fi celebrele sosele din Polonia sau Romania, afecteaza afacerile. In tarile baltice, Romania si Bulgaria, inflatia este in crestere.
Si pietele mondiale se restrang, mai ales in domeniul exporturilor si al sporirii capitalurilor.
In pofida acestor factori, cresterea economica a fost surprinzator de puternica in acest an. Aceasta se datoreaza partial faptului ca incetinirea in zona euro este abia la inceput. Un alt motiv ar fi cresterea cererii pe plan intern si modificarea produselor pentru exportul in Europa Occidentala, concluzioneaza cotidanul britanic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri