Mostenitorii pot prelua ratele la creditul pentru casa

Data publicarii: 19-08-2008 | Finante-Banci

Creditele ipotecare acordate pe perioade de rambursare mari prezinta riscul ca, pe parcurs, titularul sa inceteze din viata. Ca sa intre in posesia imobilului, mostenitorii sunt obligati sa preia si creditul ipotecar. Din acest motiv, bancherii recomanda clientilor sa incheie asigurare de viata, iar uneori polita este chiar obligatorie.

In Romania, solicitantii de credite pentru locuinta se pot indatora pe perioade de pana la 40 ani. Varsta maxima acceptata de banca la finalizarea contractului poate ajunge pana la 75 sau chiar 80 ani, in timp ce speranta de viata la noi este de numai 71,9 ani.
Prin urmare, calculele statistice arata ca in anumite cazuri se poate intampla ca titularul contractului de credit sa decedeze inainte de achitarea integrala a datoriei catre banca.

Intr-o astfel de situatie, drepturile de proprietate precum si datoriile sunt preluate de mostenitori prin succesiune. In cazul in care nu exista o asigurare de viata cesionata in favoarea bancii, mostenitorii vor trebui sa ramburseze creditul, daca doresc sa intre in posesia imobilului.

Daca nu detin toata suma necesara pentru acoperirea datoriei catre banca se vor subroga creditului initial contractat de titular si a scadentarului pe care acesta il presupune.
Banca nu poate sa refuze acest drept mai ales ca, in practica, are tot interesul sa isi recupereze sumele. Singura clauza contractuala care ar putea lasa o portita bancii se refera la riscul asumat pe parcursul derularii imprumutului.

Astfel, bancile isi rezerva dreptul de a inchide imprumutul si de a executa garantia in cazul in care riscul asumat prin creditarea clientului ar deveni prea mare. Cu toate acestea, exercitarea acestui drept este rara si are loc in cazuri extreme.

Mostenitorii pot chiar recurge la reesalonarea creditului initial sau refinantarea acestuia in cazul in care considera ca noile conditii sunt mai avantajoase.

In practica, este intalnit insa si cazul in care mostenitorii nu anunta banca asupra decesului si continua sa plateasca la timp ratele in numele titularului. Aceste situatii sunt posibile deoarece institutia de credit poate afla daca un client a decedat numai in cazul in care este notificata de mostenitori.

Integral in Curierul National