Registrul taxelor si impozitelor a aparut pe Internet

Data publicarii: 21-08-2008 | Finante-Banci

Taxele, tarifele si impozitele practicate de institutiile statului pot fi consultate pe pagina de web a Ministerului Finantelor. 115 taxe, impozite si tarife a numarat Ministerul Finantelor in Romania si le-a trecut in Registrul fiscal, care de ieri este disponibil pe pagina de Internet a ministerului (adresa exacta: http://app.mefromania.ro/public/wps/portal/Taxe).

In fapt, taxele sunt mult mai multe, 115 fiind doar subdomeniile de impozitare, fiecare continand pana la peste 100 de variatiuni ale unei singure taxe.

Utilizarea Registrului este simpla. In momentul in care o firma sau o persoana fizica doreste sa afle ce si cat trebuie sa plateasca pentru o anumita actiune, pune un cuvant-cheie in instrumentul de cautare al registrului dupa care i se afiseaza toate taxele care au legatura cu acel cuvant. Publicitate

 Din pacate, ministerul a reusit pana acum sa centralizeze doar taxele administratiei publice centrale. Taxele locale nu sunt cuprinse in lista. Registrul este inca in faza de proiect, urmand sa fie discutat cu partenerii sociali. De asemenea, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a admis ca mai este mult de lucru la detalierea taxelor. El a precizat ca inca mai sunt institutii care nu au trimis listele cu taxele pe care le practica la Finante pentru a putea fi trecute in registru.

Vosganian a precizat ca, printre taxele excluse, se numara veniturile din chirii, caietele de sarcini de la licitatii, dar si taxele de doctorat, care sunt colectate atat de universitati de stat, cat si de cele private.

Pe langa utilitate, registrul mai are o functie de control al nivelurilor taxelor si tarifelor diferitelor institutii ale statului, in sensul ca acestea nu vor mai putea opera majorari sau introduceri de taxe peste noapte. Conform unui ordin al Finantelor, toate institutiile publice erau obligate sa transmita catre minister lista impozitelor, taxelor si a tarifelor cu caracter fiscal si nefiscal pe care le gestioneaza.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, Romania avea, in 2005, 385 de legi care cuprindeau taxe, numarul platilor percepute de diferitele institutii publice urcand, in fapt, la circa 500. Astfel, din 178 de tari cuprinse in studiul bancii, Romania ocupa locul 134 la numarul de taxe. Raportul arata ca o firma de marime medie plateste in Romania aproximativ 96 de taxe si impozite. Pentru comparatie, Ungaria are numai 24 de taxe pentru firme, iar Bulgaria, doar 17.

In februarie, ministrul declara ca, de la ultimul "recensamant" intocmit de Banca Mondiala cu privire la parafiscalitate, Ministerul Finantelor (MEF) a reusit sa abroge 107 dintre acestea.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: