KPMG: Tranzactiile complexe duc la conflicte cu autoritatile fiscale
Data publicarii: 29-08-2008 | AfaceriAutoritatile fiscale iau in calcul o gama larga de tranzactii desfasurate de catre societati, dupa aplicarea noilor reglementari in materie de preturi de transfer, ceea ce inseamna preturile de import intre compania-mama si subsidiarele acesteia, lucru care ar putea duce la efectuarea unor investigatii mai detaliate pe parcursul controalelor, conform unui studiu al companiei de consultanta KPMG.
"Companiile care isi desfasoara activitatea la nivel international descopera faptul ca abordarea lor asupra preturilor de transfer poate fi contrazisa de catre o anumita autoritate fiscala, chiar si atunci cand pozitia lor este bine sustinuta si este acceptata de catre alte autoritati fiscale, care opereaza si ele sub umbrela principiilor OECD de preturi de transfer", a spus Steven Fortier, global managing principal al echipei globale de preturi de transfer a KPMG.
Conform studiului, autoritatile fiscale folosesc "semne de atentionare" (red flags) pentru a decide catre ce companii sa-si concentreze controalele privind preturile de transfer, asadar, tranzactiile complexe care implica mai multe jurisdictii pot conduce la cresterea potentialelor conflicte cu autoritatile fiscale.
"Reglementarile privind documentatia preturilor de transfer au fost recent introduse in legislatia romaneasca. Nerespectarea acestora atrage amenzi si penalitati si creste riscul de ajustari de impozit, in cazul unui control fiscal ca urmare a considerarii ca preturile practicate nu sunt la nivel de piata", a declarat Patrick Leonard, tax partner in cadrul KPMG in Romania. De asemenea, pot aparea si alte dificultati pentru companiile care nu pot oferi informatii exacte cu privire la politica lor de preturi de transfer. "Una dintre cele mai puternice constrangeri care exista in Romania consta in faptul ca orice control fiscal desfasurat in vederea rambursarii de TVA este suspendat pana cand societatea isi pregateste dosarul de preturi de transfer", spune Niculae Done, tax partner KPMG in Romania. Uneori, spune Done, autoritatile fiscale investigheaza doar anumite tranzactii ale firmei romanesti cu persoane afiliate, insa, in orice caz, trebuie pregatit un dosar complet al preturilor de transfer care sa acopere toate tranzactiile cu persoane afiliate.
"Semnele de atentionare" pot insemna lucruri precum valori neobisnuit de mari ale profiturilor si ale pierderilor la nivelul unei firme din grup; reorganizari in cadrul grupului, care implica operatiuni de inchidere (lichidare) sau de reducere a activitatii unor societati comerciale, onorarii semnificative platite pentru servicii de management prestate de catre firme din grup; tranzactii cu firme din grup care sunt localizate in tari asa-numite "paradisuri fiscale" sau localizarea intr-o tara in care costurile sunt reduse (cum ar fi costuri salariale reduse), potrivit studiului KPMG.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri