CEJ a validat partial autonomia fiscala a Tarii Bascilor

Data publicarii: 11-09-2008 | International

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a validat joi partial dreptul de autonomie fiscala a Tarii Bascilor fata de administratia centrala spaniola, relateaza AFP.

In 2005, cele trei entitati administrative care formeaza Comunitatea autonoma a Tarii Bascilor au fixat o rata de impozit pentru societati de 32,5%, mai mica decat cea de 35% in vigoare in statul spaniol, si au prevazut deduceri fiscale in cadrul acestui impozit.

Doua comunitati spaniole autonome vecine (La Rioja si Castilla y Leon) si un sindicat au contestat aceasta decizie in fata justitiei basce, care s-a adresat apoi Curtii Europene pentru o decizie in acest dosar.

Motivul actiunii in instanta a fost ca impozitul redus pentru societatile din Tara Bascilor reprezinta un ajutor public ilegal, in raport cu restul tarii, si deci o concurenta neloiala care urmareste sa atraga companii.

CEJ  a decis ca, la prima vedere, Tara Bascilor dispune in texte de o autonomie institutionala suficienta pentru a lua astfel de decizii, insa recomanda justitiei basce sa verifice acest punct. In aceste conditii, CEJ a considerat ca nu este vorba despre infractiuni fata de legislatia europeana pe tema ajutoarelor de stat. "Se pare ca Guvernul central spaniol nu poate interveni direct" pentru a impune Tarii Bascilor sa "respecte principii ca cel al solidaritatii sau cel al armoniei fiscale", a subliniat Curtea Europeana de Justitie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: