Principalele prevederi ale planului de salvare a bancilor din Statele Unite

Data publicarii: 02-10-2008 | International

Proiectul revizuit al planului de salvare a bancilor americane, aprobat miercuri de Senat, la doua zile dupa respingerea primei versiuni de catre Camera Reprezentantilor, va permite statului sa cumpere credite ipotecare neperformante in valoare de 700 miliarde dolari, scrie AFP.

Acest vot deschide calea catre aprobarea textului, vineri, in Camera Reprezentantilor.

Proiectul, intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008", vizeaza protejarea valorii economiilor si bunurilor imobiliare detinute de contribuabili, mentinerea proprietatii, sustinerea cresterii economice si maximizarea profiturilor din investitii.

Proiectul de lege impune ca limita pentru aplicarea planului, data de 31 decembrie 2009. Durata ar putea fi extinsa, la cererea guvernului, pana la un maximum de doi ani de la adoptarea legii.

Planul prevede urmatoarele garantii pentru contribuabili:

- Posibilitatea Trezoreriei de a cumpara, in prima faza, active neperformante in valoare de pana la 250 miliarde dolari, suma ce ar putea fi ridicata la 350 miliarde dolari la cererea presedintelui. Congresul va avea drept de veto asupra oricaror achizitii peste aceasta suma, ce nu va putea depasi 700 miliarde dolari.

- Participarea statului la capitalul si la profiturile societatilor ce beneficiaza de acest plan, ceea ce va permite obtinerea de profituri in cazul in care conditiile din piata se amelioreaza.

- Secretarul Trezoreriei urmeaza sa se coordoneze cu autoritatile si cu reprezentantii bancilor centrale din alte tari, pentru punerea in practica a unor masuri similare.

Noua versiune a planului adoptat de Senat prevede, printre altele, doua dispozitii:

- Plafonul garantiilor acordate deponentilor in caz de faliment va fi majorat, pe o perioada de un an, de la 100.000 la 250.000 dolari.

- Introducerea de credite pentru plata taxelor, ce vor fi acordate clasei de mijloc si intreprinderilor.

Limitarea indemnizatiilor la retragerea din functie a directorilor:

- Interzicerea acordarii de fonduri directorilor executivi ce au fost demisi sau au demisionat dupa ce au lucrat in companii ce si-au vandut activele catre Trezorerie, din moment ce Trezoreria a devenit actionar.

- Limitarea indemnizatiilor ce incurajeaza asumarea de riscuri inutile. Introducerea plafonului de 500.000 dolari la nivelul salarial al directorilor, ce poate fi scutit de taxe fiscale.

- Rambursarea primelor acordate pentru tintele de castiguri ce nu au fost atinse.

Supraveghere si transparenta:

- Punerea in practica a planului va fi dirijata de catre un consiliu de supraveghere din care vor face parte presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, secretarul Trezoreriei si presedintele autoritatii de reglementare bursiera, SEC.

- Prezenta Curtii de Conturi in cadrul Trezoreriei, pentru a supraveghea planul de rascumparare a activelor si pentru realizarea auditului.

- Numirea unui inspector general independent pentru a supraveghea deciziile secretarului Trezoreriei.

Masuri impotriva punerii sub sechestru a proprietatilor:

- Masuri de protectie pentru proprietarii amenintati cu confiscarea proprietatii, in contextul in care pentru 2009 au fost prevazute pana la 2 milioane de sechestre.

- Autorizarea statului de a revizui conditiile imprumuturile ipotecare acordate creditorilor in dificultate.

- Ajutoare acordate micilor banci locale afectate de criza creditelor ipotecare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: