Scandalos: Vilele, conturile, masinile demnitarilor - bagate la secret
Data publicarii: 06-10-2008 | PoliticaLidia Barbulescu, presedintele CSM, a solicitat Curtii Constitutionale sa constate un fapt uluitor: completarea si publicarea declaratiilor de avere sunt ilegale.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Barbulescu, i-a cerut saptamana trecuta Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) asupra faptului ca un articol din Legea nr. 115 din 1996 privind declararea si controlul averilor a fost deja declarat neconstitutional inca din 16 aprilie 2008, dar a supravietuit in Legea Agentiei Nationale de Integritate, aflata in vigoare, noteaza Cotidianul. Este vorba exact de articolul care impunea completarea si publicarea declaratiilor de avere. Potrivit legii, un articol declarat neconstitutional devine nul de drept dupa 45 de zile daca in acest rastimp nu e adus in concordanta cu Legea fundamentala. Prin urmare, obligativitatea completarii si publicarii declaratiilor de avere prevazuta de Legea nr. 115 a devenit nula de drept de la 1 iunie, dar inca este in vigoare in baza Legii ANI.
Verdictul de neconstitutionalitate din 16 aprilie a fost dat dupa ce grupul PD-L din Camera Deputatilor a sesizat CCR ca prevederea din Legea nr. 115 potrivit careia averile nejustificate ale demnitarilor pot fi confiscate incalca Legea fundamentala. Democrat-liberalii au argumentat atunci ca doar averile obtinute ilicit pot fi confiscate potrivit Constitutiei, nu si cele pentru care nu exista acte justificative. Curtea a admis acest argument, a constatat ca articolul cu pricina este neconstitutional, dar a extins controlul si asupra altor articole, aflate in stransa legatura, in opinia Curtii, cu cel atacat. De exemplu, s-a considerat, pe buna dreptate, ca fiind neconstitutionala si procedura tehnica ce trebuia urmata dupa pronuntarea verdictelor de confiscare a averii.
Insa, in mod curios, judecatorii constitutionali au examinat si au declarat ca fiind neconstitutional si articolul 3 din lege, dar fara sa explice legatura sa directa cu setul de prevederi privind confiscarea averilor. Iata ce spunea articolul 3: "Declaratia de avere se face in scris, pe propria raspundere, potrivit modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege. Datele solicitate in declaratia de avere constituie informatii cu caracter public si deroga de la prevederile legale privind confidentialitatea datelor cu caracter special". Cu alte cuvinte, nu doar publicarea declaratiilor de avere este neconstitutionala, ci insasi completarea formularelor impuse de lege.
Lidia Barbulescu a declarat pentru Cotidianul ca a sesizat Avocatul Poporului la solicitarea unui magistrat, care a constatat ca exista doua prevederi legale contradictorii: Legea Agentiei Nationale de Integritate, care prevede completarea si publicarea declaratiilor de avere pe site-urile de Internet ale institutiilor, si decizia CCR, potrivit careia aceste declaratii nu sunt publice si nici macar nu trebuie completate.
"Noi am decis sa cerem Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pentru ca, desi judecatorii constitutionalisti au declarat neconstitutional acel articol din legea privind declararea si controlul averilor, el se regaseste in aceeasi forma in Legea ANI. Abrogarea sau modificarea textului declarat neconstitutional nu se poate face decat prin-tr-o noua sesizare a CCR, pentru ca acesta a fost introdus in alta lege", a explicat Lidia Barbulescu pentru Cotidianul. Ea a completat ca decizia CCR in acest caz este previzibila intrucat "Curtea nu se poate dezice de deciziile anterioare", or, CCR s-a pronuntat deja in acest caz. In opinia presedintelui CSM, pe viitor, accesul presei sau al cetatenilor la declaratiile de avere sau de interese se va putea face doar la cerere, in virtutea Legii privind liberul acces la informatii de interes public.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri