Cine-i mai bogat, Becali sau Patriciu?

Data publicarii: 14-10-2008 | Afaceri

Clasamentul primilor zece cei mai bogati romani difera fundamental intre analiza realizata de revista "Capital" si cea a ziarului "Adevarul", noteaza Cotidianul. De vina par a fi metodologia si lipsa de informatii concrete.

Doua topuri ale celor mai bogati oameni de afaceri din Romania si doua valori diferite ale averilor acestora. Top "300 Capital cei mai bogati oameni de afaceri" si "500 de miliardari" realizat de "Adevarul" se bat in aproximarea cat mai exacta a averilor oamenilor de afaceri. Rezultatele nu coincid insa deloc, existand, spre exemplu, un singur afacerist din top 10 pus de cele doua publicatii pe acelasi loc.

Cine este insa cel mai bogat roman si cati miliardari in euro avem, nimeni nu poate spune cu exactitate. Din calculele "Capital", Gigi Becali este liderul incontestabil al bogatilor Romaniei, cu o avere estimata la 2,5 miliarde de euro, in timp ce "Adevarul" il da drept cel mai avut roman pe Dinu Patriciu, patronul ziarului, cu 1,9-2 miliarde de euro.

Presedintele CA al Rompetrol are cam aceeasi avere si in Top 300, adica 2-2,1 miliarde de euro, dar este situat de-abia pe pozitia a treia.

Cele doua publicatii s-au pus insa de acord cu privire la cea de-a doua pozitie a clasamentului unde l-au "incoronat" pe fostul tenisman Ion Tiriac. Averea acestuia difera insa cu peste un miliard de euro in functie de clasament, detinand 2,2-2,4 miliarde de euro la "Capital" si numai 950 milioane-1 miliard de euro la "Adevarul". Coincidentele din top 10 se termina insa aici. Spre exemplu, pe locul trei in "500 miliardari" apare un om de afaceri ce nu s-a clasat in primii zece din "Capital 300". E vorba de proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, care detine in jur de 900 de milioane de euro.

De departe cea mai mare discrepanta dintre cele doua clasamente in top 10 se vede la fratii Micula. In vreme ce "Capital" i-a gazduit pe proprietarii European Drinks in top 10, pe pozitia a noua, "Adevarul" i-a "expulzat direct pe pozitia a 17-a. Diferenta este semnificativa si la bani: 480 de milioane de euro in plus la "Capital". Ioan Micula sustine insa ca nici una din valori nu este buna. "Nu e nici una reala. De fapt nici nu stiu care este valoarea corecta. Nu am fost intrebati de nimeni si nici nu consider ca este normal, pentru ca noi suntem cetateni suedezi", ne-a declarat Ioan Micula.

Averi diferite, in functie de publicatie, are si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu: 1,2-1,25 miliarde, daca ne luam dupa "Capital" si 800-850 de milioane, daca luam in consideratie calculele "Adevarul". "Nu dau doi bani pe aceste topuri care nu au nici o legatura cu realitatea, pentru ca nu exista norme metodologice de cuantificare a averilor. Singura care s-ar putea baza pe o fundamentare reala este cea a lui Patriciu care a incasat niste bani (pe actiunile Rompetrol - n.r.), dar nici acolo nu stim exact cati. Aceste topuri sunt doar niste instrumente de marketing in favoarea publicatiilor care le fac. De asemenea, averile in Romania nu sunt consolidate, de unde si secretomania. Eu habar nu am ce valoare au actiunile mele", ne-a declarat Vantu care sustine ca "nu are banii respectivi" (cei specificati in cele doua topuri - n.r.)

In ceea ce priveste sumele pe care oamenii de afaceri prezenti in clasament le-ar detine, cea mai mare prapastie se regaseste la Gigi Becali, latifundiarul din Pipera avand cu 1,75 miliarde de euro mai mult in clasamentul realizat de revista "Capital" fata de cel facut de "Adevarul".

In ciuda discrepantelor care au aparut intre cele doua topuri, se pare ca la modul de calcul diferentele nu sunt atat de substantiale, ambele publicatii folosindu-se de datele financiare ale altor companii din domeniu. Astfel, pentru evaluarea companiilor investitorilor din Top 500, "Adevarul" a realizat o analiza comparativa, valoarea unei societati fiind determinata pe baza unui set de indicatori medii calculati tinand cont de informatiile financiare ale mai multor competitori ai societatii respective. Practic, s-au ales mai multe companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti care activeaza pe aceeasi piata cu firma a carei valoare s-a dorit a fi calculata si s-au determinat, pentru fiecare companie in parte, indici precum P/E (raportul dintre pretul actiunii si profitul pe actiune), PB (raport dintre capitalurile proprii si numarul de actiuni emise, care indica valoarea in acte a companiei respective).

La randul lor, cei de la "Capital" au luat in calcul pentru evaluarea companiilor un asa-numit "multiplicator" de piata sau, altfel spus, o valoare medie a actiunilor calculata in functie de valoarea la bursa (BVB si alte burse) a altor societati similare cu cea pentru care se dorea o evaluare.

In ceea ce priveste valoarea terenurilor, consultantii angajati de "Adevarul" au estimat in functie de pretul de piata, aplicand metodologiile Asociatiei Evaluatorilor din Romania, in timp ce "Capital" a facut aproximari pornind de la tranzactii cu terenuri similare, pentru cele aflate in Capitala si orasele mari, iar pentru restul de zone s-au utilizat expertize notariale. Mentionam ca cele doua topuri au fost realizate cu ajutorul unor companii de consultanta in domeniu.

Cotidianul