Prapastia dintre bogati si saraci s-a adancit

Data publicarii: 22-10-2008 | International

Potrivit ultimului raport realizat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED), diferentele dintre bogati si saraci s-au adancit si mai mult in ultimii 20 de ani, ceea ce inseamna ca saracii devin tot mai saraci, iar bogatii tot mai bogati.

Raportul, intitulat "Growing Unequal?", arata ca beneficiarii cresterii economice in ultimele doua decenii au fost indeosebi cei cu o situatie financiara buna si intr-o foarte mica masura populatia saraca. Toate cele 30 de tari cuprinse in raport au inregistrat aceeasi tendinta, de accentuare a diferentelor dintre cele doua clase, insa in top sunt Canada, Finlanda, Germania, Italia, Norvegia si Statele Unite.

"Cresterea inegalitatilor are un mare potential de divizare a unei natiuni. Ea polarizeaza societatea, imparte regiuni si fractureaza lumea intr-o parte bogata si una saraca. Inegalitatile mari inhiba mobilitatea sociala, facand uneori imposibil accesul persoanelor talentate sau cu un bun potential intelectual, la o buna educatie si la pozitii pe masura abilitatilor lor. Ignorarea acestei tendinte este extrem de periculoasa", a spus Angel Gurria, secretar general al OCED.

Un factor important in adancirea inegalitatilor este reprezentat de schimbarile de pe piata muncii. Muncitorii fara o calificare precisa au serioase probleme in a-si gasi un loc de munca. Guvernele trebuie sa gaseasca solutii pentru a imbunatati aceasta situatie, e de parere Gurria.

El crede ca politicile fiscale ale statelor trebuie sa fie mai mult orientate pe redistributia veniturilor. Potrivit rapoartelor, in ultimii 10 ani masurile redistributive au pierdut teren in majoritatea tarilor dezvoltate. O alta cale de diminuare a diferentelor este prin accesul la educatie. Oficialul OCED sustine deschiderea oportunitatilor de educatie catre toate straturile sociale si nu doar catre elite.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: