Balbaitii. Consilierii bancari, instruiti sa ridice din umeri

Data publicarii: 28-10-2008 | Finante-Banci

Gardianul continua astazi dezvaluirile legate de haosul care a cuprins cateva dintre marile banci din Romania. Daca in editia de ieri ati putut citi despre un director de banca nesigur si iritat, azi aflati cum un ofiter de credite si seful sau au incercat sa ocoleasca raspunsurile cu privire la anumite dobanzi, transformandu-se chiar si in agenti imobiliari. Nu stim daca prin alte tari situatia sistemului bancar este aceeasi. Probabil. Doar ca, printre romani, ahtiati pana deunazi dupa credite de tot felul, starea generala este cel putin indoielnica. Mai ales cand sfatul unui director de banca pentru o persoana care nu are unde locui si vrea sa-si faca un credit pentru o casa este:  "De ce va grabiti, mai puteti astepta cateva luni. Piata imobiliara se ieftineste".

La una dintre bancile vizitate de reporteri, care au realizat un material cu camera ascunsa, ce poate fi vizionat pe site-ul gardianul.ro, explicatiile consilierului si cele ale directorului de sucursala au fost de-a dreptul penibile. Pentru un credit ipotecar, sunt anuntati de la inceput ca banca trece printr-o perioada dificila, timp in care conditiile de creditare se vor schimba. "Nu ne-am dat seama la ce s-a referit ofiterul de credite atata timp cat normele bancare s-au schimbat la inceputul lunii octombrie. Parea ca banca lor se afla intr-o situatie dificila, problema de care numai ei stiau si s-au asigurat sa ramana asa", adauga reporterii.

Enigma ROBOR-ului

La multe dintre intrebarile referitoare la schimbarile pe care le vor aplica peste trei saptamani, ofiterul de credite a ocolit raspunsul spunand sec: "Daca se vor schimba conditiile, dumneavoastra trebuie sa veniti sa semnati o noua cerere si va vom face inca o data, simularea, pe baza noilor norme". Inca un drum, inca un timp pierdut. A urmat o discutie despre detaliile creditului ipotecar. Daca pana la varianta creditului in euro, ofiterul a raspuns in consecinta, de la creditul in lei s-a schimbat totul.

Integral in Gardianul

Mai citeste si:

Confuzie si dezordine in marile banci

Ultimele stiri pe BankNews.ro: