Decizia S & P este fara precedent pentru un stat membru al UE

Data publicarii: 29-10-2008 | Economie

Decizia de scaderea a ratingului Romaniei sub pragul de investment grade este fara precedent pentru un stat membru al UE, in conditiile in care S & P a coborat calificativele altor tari, ca Letonia sau Lituania, dar le-a pastrat in categoria investment grade, a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Romania si Bulgaria se aflau deja la limita inferioara a nivelului de investment grade. In cazul Letoniei si Lituaniei, agentia de rating a facut pasul in jos, dar le-a pastrat la categoria investment grade. Nu am avut acest precedent pana acum", a spus Popa.

El  a adaugat ca anuntul agentiei S&P nu face deloc referire la statutul de membru al Uniunii Europene (UE) a Romaniei, care este foarte important.

"Umbrela UE nu iti da protectie absoluta, dar iti da acces la fonduri structurale pentru proiecte viabile. In plus, exista diferite modalitati de coeziune", a spus Popa.

"In plus, dupa 13 octombrie, exista un angajament al sefilor de stat si guverne din UE pentru asigurarea integritatii sistemului bancar", a mentionat viceguvernatorul, care a adaugat ca, in acest sens, riscurile pentru sistemul bancar al Romaniei sunt mult mai reduse fata de sistemele bancare ale statelor din afara UE.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finantare.

In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: