Zece domenii economice in bataia crizei financiare
Data publicarii: 03-11-2008 | EconomieDesi se afla departe de epicentrul crizei financiare si a inregistrat o dinamica record in acest an, economia Romaniei nu se afla la adapost de efectele declinului care a ingenuncheat marile piete internationale. Iar cele mai afectate sectoare economice sunt cele care pana nu de mult au inmultit peste noapte banii investitorilor.
Primul semnal a fost inregistrat de piata de capital, care s-a confruntat, inca de la jumatatea anului trecut, cu retragerea marilor investitori straini de pe toate pietele emergente. Blocajul pietei imobiliare, reculul industriei auto, declinul industriei textile au devenit, in 2008, tot mai evidente.
"Intregul sector privat va avea de suferit. Dar mai ales constructiile, sectorul imobiliar si retailul vor fi cele mai lovite de criza din cauza ca, desi sunt cele mai dinamice, sunt si cele mai indatorate domenii", spune Liviu Voinea, director Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Conditiile de creditare a populatiei, dar si a firmelor, s-au inasprit, iar temperarea consumului a tras in jos si sectoare precum agricultura sau transporturile. In plus, scaderea cererii pe pietele internationale va afecta exporturile, in special in industria manufacturiera.
Acestea sunt doar cateva dintre efectele imediate ale crizei subprime care a stat la originea actualei crize mondiale: in economia romaneasca, raul este abia la inceput, avertizeaza analistii.
Seceta de tranzactii pe piata imobiliara
Cel mai dinamic sector al economiei autohtone din ultimii cinci ani, imobiliarul, va fi la sfarsitul crizei si cel mai afectat. Euforia care cuprinsese pana la jumatatea lui 2007 piata de real estate a dus la cresteri record ale preturilor proprietatilor. Insa, nimeni nu parea sa ia in calcul si o perioada de corectii.
Acum "lucrurile sunt mult mai grave decat se spune", atentioneaza Radu Lucianu, Country Manager CB Richard Ellis Eurisko.
Locuintele vechi s-au devalorizat in medie cu 20%, iar pretul celor noi a ramas blocat la nivelul de acum 12 luni. Disparitia investitorilor speculativi, care controlau aproximativ 50% din piata rezidentiala noua, a dus, pe fondul lipsei de finantare, la scaderea dramatica a numarului de unitati vandute. Din acest motiv, mai multi dezvoltatori si-au revizuit planurile si au oprit proiectele de locuinte.
Marii perdanti sunt, insa, proprietarii de terenuri. Acestia se afla in situatia de a accepta preturi cu 30-40% mai mici pentru aceleasi loturi pe care incercau sa le vanda anul trecut. Chiar si in acest context, "numarul tranzactiilor este in continuare foarte redus", spune Shimon Gallon, director executiv GTC Romania.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri