Romanii vor putea merge in vacanta pe banii patronului
Data publicarii: 10-11-2008 | HR/CariereRomanii si-ar putea plati vacanta, partial sau integral, din banii angajatorilor, potrivit unui proiect de lege. Salariatul va primi un voucher de concediu de maximum 900 de euro pe an, noteaza Cotidianul.
Guvernul a finalizat proiectul de lege privind acordarea tichetelor de vacanta. Legea da posibilitatea angajatorului sa finanteze vacantele fiecarui angajat pana intr-o suma maxima pe an, ce va reprezenta echivalentul a sase salarii minime brute garantate pe economie, potrivit secretarului de stat in Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, Lucia Morariu. Conform acordului incheiat intre Guvern, sindicate si patronate, de la 1 ianuarie 2009, salariul minim brut garantat va fi de 600 de lei, astfel ca angajatul va putea primi maximum 3.600 de lei anual. "Am reusit impreuna cu sindicatele si patronatele sa concepem un proiect de lege privind tichetele de vacanta care a primit sustinerea Camerei de Comert si Industrie.
Legea va permite angajatorului sa finanteze vacantele angajatilor cu o suma pentru care statul ii va returna impozitul aferent", a explicat Lucia Morariu.
Secretarul de stat este de parere ca piata muncii din Romania are nevoie de un grad mai ridicat al atractivitatii pachetului salarial, nu doar de cresteri ale cuantumului remuneratiei. Astfel ca viitorul act normativ determina angajatul sa nu se orienteze exclusiv spre consum, adica sa cumpere doar alimente, ci sa se orienteze si spre consumul "de vacanta". "Acest lucru va duce la refacerea capacitatii salariatului si, implicit, la cresterea productivitatii muncii in firma la care lucreaza", a conchis secretarul de stat.
Potrivit lui Morariu, firmele nu vor putea folosi aceasta facilitate decat daca au profit, adica exact cum se aplica sistemul tichetelor de masa. In plus, secretarul de stat a precizat ca proiectul nu va duce la dificultati fiscale, deoarece se va constitui intr-un instrument de combatere a turismului la negru. "O mare parte din turismul la negru, nefiscalizat, va iesi la suprafata prin acest sistem pentru ca deductibilitatea se mareste considerabil. Cererea in piata evident ca va creste si foarte multe unitati vor oferi servicii doar pe baza de decontare a facturii prin banca, pentru ca tot sistemul este dublat de o circulatie a banilor prin banca", a mai precizat Lucia Morariu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri