Opt motive pentru care sa cumperi aur

Data publicarii: 12-11-2008 | Afaceri

Aurul este respectat peste tot in lume pentru valoarea si istoria sa indelungata. Se poate spune ca el a fost primul liant al multitudinii de culturi umane, proprietatile sale fiind recunoscute pe toate continentele, servind ca mijloc de schimb universal. Monedele din aur au aparut in jurul anului 800 BC si de atunci, din varii motive, oamenii au continuat sa cumpere cantitati mai mari sau mai mici. Si in momentul de fata, cand criza de pe pietele financiare mondiale nu a atins inca apogeul, exista motive puternice pentru a investi in aur. Iata cateva din ratiunile pentru care investitorii recomanda achizitii ale metalului galben.

1. Isi pastreaza valoarea in timp. Fata de bancnote, monede sau alte valori, aurul isi pastreaza valoarea in decursul anilor. Multi oameni vad aurul ca pe o cale de a-si conserva si a-si transmite averea de la o generatie la alta.

2. Slabiciunea principalelor valute. Desi dolarul este una dintre cele mai importante valute, foarte multe tari tinandu-si rezervele in aceasta moneda, cand valoarea sa scade, asa cum s-a intamplat in ultmii 10 ani, multi investitori isi intorc privirea spre aur. In aceeasi perioada pretul aurului aproape s-a triplat.

3. Inflatia. Aurul a fost in permanenta un bun mijloc de protectie impotriva inflatiei deoarece pretul lui tinde sa se aprecieze cand costul vietii creste. Un exemplu edificator vine din economia americana. Anii in care inflatia a fost cea mai mare dupa Al Doilea Razboi Mondial (1946, 1974, 1975, 1979 si 1980) au insemnat un randament bursier de -12,33%, in vreme ce randamentul investitiei in aur a fost de 130,4%.

4. Deflatia. Perioadele deflationiste au ca atribute contractarea preturilor, incetinirea afacerilor si dezechilibrarea economiei prin debite excesive. E ceea ce s-a intamplat in 1930 si in mare masura astazi. In astfel de perioade sunt putine bunurile al caror pret creste, iar aurul este unul dintre ele.

5. Incertitudinile geopolitice. Aurul isi mentine valoarea nu doar in timpuri de incertitudine finanaciara, ci si in vremurile tulburi din punct de vedere geopolitic. Cand tensiunile intr-o anumita zona cresc, cele mai multe investitii se dovedesc nerentabile. La fel cand increderea in propriul guvern se naruie. Insa, invers proportional, creste increderea in aur, fapt ce duce la aprecierea sa.

6. Scaderea productiei si a intrarilor pe piata. Pana la sfarsitul anilor '90, cantitatile cele mai mari de aur intrau pe piata direct din trezoreriile bancilor. Pentru a-si spori lichiditatile, institutiile financiare vindeau lingouri. In ultmii ani insa bancile au redus semnificativ cantitatea de aur vanduta. In acelasi timp a scazut si productia mondiala de aur. Acesti doi vectori au facut ca pretul aurului sa creasca.

7. Cresterea cererii. Cresterea bunastarii in economiile emergente a dus la un salt al cererii de aur. In multe tari aurul are conotatii culturale. India este una dintre cele mai mari consumatoare de aur, metalul fiind folosit in nenumarate moduri. Cresterea cea mai puternica este inregistrata in luna octombrie, perioada traditionala a nuntilor. La fel stau lucrurile si in China, tara cu o populatie tot mai prospera.

8. Diversificarea portofoliului. Orice investitor trebuie sa aiba in vedere riscul de a-si pierde activele detinute. Daca investesti intrega suma intr-un singur tip de active exista riscul de a pierde intrega investitie. Un portofoliu diversificat micsoreaza riscurile. Datele adunate pe o perioada de cateva zeci de ani arata o corelare negativa a burselor cu pretul aurului. Astfel, anii '70 au fost ani buni pentru aur, dar nefavorabili pentru burse. In anii '80 si '90 s-a intamplat invers. Acum lucrurile par sa se intoarca iar in favoarea aurului, in conditiile in care bursele sufera.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: