Numarul rau-platnicilor la banci ar putea exploda din cauza somajului

Data publicarii: 14-11-2008 | Finante-Banci

Lichidatorii financiari vor avea mult de lucru anul viitor. Unii spun chiar ca afacerile lor vor creste cu circa 50% datorita cresterii numarului de romani care nu isi mai pot plati creditele. In momentul de fata sunt circa 400.000 de persoane inregistrate la Biroul de Credit, respectiv persoane cu restante mai mari de 30 de zile la credite, insa numarul acestora va creste considerabil anul viitor, dupa cum afirma analistii economici, la fel ca si al celor care nu vor mai plati deloc ratele. Motivele sunt evidente: dobanzile mari la credite, disponibilizarile in masa si, nu in ultimul rand, faptul ca romanilor plecati la munca peste granita le este greu sa mai trimita acasa la fel de multi bani ca pana acum.

"Intr-adevar, cresterea ratei somajului este, pe langa cresterea dobanzilor si volatilitatea monedelor, unul dintre factorii cheie ce pot afecta capacitatea clientilor de a-si plati ratele la credite. (...) Am vazut deja primele semne ale incapacitatii unor persoane de a-si mai plati ratele din cauza faptului ca nu au mai primit bani de la rudele care muncesc in afara tarii, pe fondul inrautatirii situatiei economice globale. Iar acesta este, de fapt, un efect direct al cresterii ratei somajului din anumite sectoare ale tarilor afectate, cum ar fi, de exemplu, sectorul constructiilor din Spania", a declarat Georg Kovacs, managing director al firmei de colectare a creantelor EOS KSI Romania.

Unii romani vor intarzia doar cu plata ratelor, altii insa ar putea ajunge in situatia de a nu mai plati deloc datoriile la banci. Situatia este cu atat mai grava cu cat din cei 4,2 milioane de clienti care s-au imprumutat de la banci 1,9 milioane sunt imprumutati simultan la doua banci, avand astfel de suportat de doua ori aprecierea dobanzilor si slabiciunea leului fata de euro, daca este vorba despre credite in euro.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: