Bloomberg: Romania si Bulgaria ar putea avea nevoie de ajutorul FMI
Data publicarii: 19-11-2008 | EconomieRomania si Bulgaria ar putea avea nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, scrie Bloomberg. Nevoia de finantare a celor 2 tari ajunge la 100 de miliarde de dolari. Analistii de la RBC Capital, Societe Generale si Capital Economics considera ca Romania si Bulgaria sunt statele europene cu cea mai mare nevoie de capital in pragul recesiunii globale.
In Romania si Bulgaria, costul de protectie impotriva nerespectarii angajamentelor emitentilor de obligatiuni este cel mai ridicat din regiune. Acesta a crescut cu 300 de puncte de baza in ultimele 6 luni iar contractele pe 5 ani au ajuns la 620 de puncte in Romania si la 550 in Bulgaria. Indicii bursieri au in 2008 cele mai mari pierderi din regiune. Romania si Bulgaria s-au bazat pe investitiile straine si pe imprumuturi externe in valuta pentru cresterea nivelului de trai si reducerea decalajului fata de tarile dezvoltate.
Nevoia de finantare a Romaniei este de 75 de miliarde de dolari sau 30% din PIB, arata Capital Economics. Bulgaria are nevoie de 30 de miliarde de dolari sau 50% din PIB. Romania si Bulgaria se intind mai mult decat ii lasa plapuma de o buna bucata de vreme, spune Nigel Rendell analist la RBC Capital Markets. Creditele in valuta reprezinta 50% din piata in Bulgaria si 55% in Romania.
Aceeasi pondere o avea si Ungaria care a cerut, luna trecuta o infuzie de 25,5 miliarde de dolari de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Riscurile Romaniei si ale Bulgariei sunt cu atat mai mari cu cat monedele locale s-au depreciat. Leul a pierdut in 2008 20% in fata dolarului iar moneda bulgara peste 18%. Oficialii Fondului Monetar au negat informatiile aparute in presa confrom carora Romania ar fi cerut ajutor financiar de la institutia internationala.
FMI a aprobat imprumuturi de 40 de miliarde de dolari in ultimele 2 saptamani: 15,7 miliarde Ungariei, 16,4 miliarde Ucrainei si 7,6 miliarde Packistanului. Serbia si-a asigurat o linie de 516 milioane de doilari. Islanda are de primit 2,1 miliarde iar Belarus a cerut luna trecuta 2 miliarde de dolari. Si Turcia si-a anuntat nevoia de capital saptamana trecuta. Japonia a propus suplimentarea fondurilor disponibile ale FMI-ului de la 200 la 300 de miliarde de dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri